Србија и Балкан

Истраживање Евростата: Хрвати најдуже живе са родитељима

У последњих десет година просечна старост у којој млади напуштају родитељску кућу повећала се у 14 чланица Уније
Истраживање Евростата: Хрвати најдуже живе са родитељимаwww.globallookpress.com © © Panoramic

У Европској унији млади људи су 2022. у просеку напуштали родитељски дом са 26,4 године, али је тај узраст веома варирао од земље до земље, па су са родитељима најдуже живели млади у Хрватској, а најраније их напуштали млади из скандинавских земаља, преносе црногорске "Вијести" писање Бете.

Према јуче објављеним подацима европске статистичке агенције Евростат, просек старости највећи је у Хрватској са 33,4 године, а следе Словачка са 30,8, Грчка са 30,7, Бугарска и Шпанија са по 30,3 године, Малта са 30,1 и Италија са 30 година.

Са друге стране, млади су у просеку са мање од 23 године напуштали породични дом у Финској (21,3), Шведској (21,4), Данској (21,7) и Естонији (22,7).

У последњих десет година просечна старост у којој млади напуштају родитељску кућу повећала се у 14 чланица Уније, и то највише у Хрватској (плус 1,8 година), Грчкој (плус 1,7 година) и Шпанији (плус 1,6 година).

Када је реч о полу, мушкарци су дуже остајали у родитељском дому од жена. Прошле године, просечни узраст у ЕУ код мушкараца био је 27,3 године, а код жена 25,4.

У девет земаља синови су из куће одлазили тек после 30. године - Хрватској, Бугарској, Грчкој, Словачкој, Шпанији, Италији, Малти, Словенији и Португалу.

image