Економија

Евростат: Од 2015. године никад већи број компанија које су банкротирале у ЕУ

Шест квартала заредом расте број проглашених стечаја предузећа у ЕУ, повећање од 8,4 одсто у односу на претходно тромесечје
Евростат: Од 2015. године никад већи број компанија које су банкротирале у ЕУGetty © Getty Images / Stringer

Према најновијим подацима Евростата, број компанија и предузећа у Европској унији која су банкротирала после другог кварталног пресека највећи је од 2015. године, односно, од када постоји ова база података.

"Шест квартала заредом расте број проглашења стечаја предузећа у ЕУ, тако је и са другим кварталом у 2023. години. У поређењу са претходним кварталом, број стечаја повећан је за 8,4 одсто", наводи Евростат.

Банкроти се проглашава у готово свим областима које се прате, а највећи су у сектору угоститељства (+23.9 одсто), транспорта и складиштења (+15.2 одсто), и образовања, здравствене заштите и друштвених активности (+10.1 одсто).

Број предузећа у стечају која се баве смештајем и исхраном или транспортом у расту је од избијања пандемије 2019. године, а од тада је само у две области забележен пад: индустрија (-11.5 одсто) и грађевинарство (-2.7 одсто).

Када су у питању регистрације нових предузећа, након повећања од два одсто у првом кварталу године, оне су благо смањене за 0,6 одсто у другом кварталу 2023. године.

"Генерално, од 2023. године број регистрација предузећа била је већа него у периоду 2015-2022", наводи се на сајту званичне агенције ЕУ за статистику.

image