Србија и Балкан

Курти у проблему: Због ситуације на северу замрзнут Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ

Куртијеви критичари тврде да ће тзв. Косово због његове "чврсте политике према северу Косова изгубити чак 500 милиона евра из европских ИПА фондова"
Курти у проблему: Због ситуације на северу замрзнут Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis/Keystone Press Agency

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти негодовао је у интервјуу за РТВ Словенија што су, због ситуације на северу Косова и Метохије, на снази санкције или мере Европске уније. Конкретно, највише му смета што је замрзнут Споразум о стабилизацији и придруживању, иако је, како је навео, испуњен 69 одсто.

"Тренутно су, због ситуације на северу Косова, на снази неке санкције или мере Европске уније према нашој демократској земљи. Иако нисмо одговорни за ове услове. Напротив, тамо се боримо против насилних екстремиста који су напали војнике Кфора, косовске полицајце и новинаре. Истина је да патимо због ових санкција. Углавном наша пословна заједница, али и државне службе. Рецимо, зато је замрзнут Споразум о стабилизацији и придруживању, иако смо га испунили у 69 одсто", навео је Курти, одговарајући на питање како коментарише оптужбе да ће тзв. Косово због његове "чврсте политике према северу Косова изгубити чак 500 милиона евра из европских ИПА фондова".

Курти је додао да су "у опасности и зајмови и грантови, као и финансирање из фондова Европске уније".

"Све ово је прекинуто. Стога би укидање ових мера против Косова било заиста добродошло и исправна одлука Европске уније", рекао је он.

Упитан када могу да се очекују ванредни локални избори на северу Косова, Курти је навео да "вредно ради" и да све спрема да то буде ове јесени.

image