Србија и Балкан

Дачић: Приштина и даље верује да ће највише да им помогне њихово оружје

Државни приоритет је ситуација на КиМ, током седнице Генералне скупштине УН српска делегација коју предводи председник Александар Вучић имаће више од 100 билатералних сусрета са државницима из целог света, рекао је министар спољних послова
Дачић: Приштина и даље верује да ће највише да им помогне њихово оружје© FOTO TANJUG/ FOTO STA/ TAMINO PETELINŠEK

То што се дешава на Косову и Метохији је показатељ какво је приштинско руководство, то је континуитет који траје годинама, али ово је најгора могућа форма, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

У гостовању на РТС-у он је рекао да се приштински званичници и даље придржавају пароле из деведесетих година прошлог века: да им неће помоћи ни Америка ни Немачка ни нико са стране, него само њихово оружје.

То су, како је појаснио, речи Донике Гервале Шварц, коју је описао као "најважнији фактор" поред Аљбина Куртија и рекао да је она немачки експонент.

"Они хоће насилним путем да остваре свој циљ, а то је независно 'Косово'. Препрека за то је српско руководство, али и српски живаљ који хоће да остане на својим огњиштима", рекао је Дачић.

Говорећи о нелегалним изборима на КиМ, хапшењима Срба и упадима у општинске зграде, он је рекао да су сви у свету то осудили, али да међународна заједница мора да покаже где је граница таквих поступака и да конкретније реагује.

"Они који су створили то сепаратистичко гнездо, који су признали КиМ, нарушили принцип суверенитета и територијалног интегритета, не бране Приштину, него себе и своје тадашње поступке и сада не могу да контролишу своје чедо, духа који је изашао из боце. Праве се да не чују, не реагују, не дају ултиматуме, а Србији сви прете. Приштини чим запрете, одмах следи ублажавање", истакао је Дачић.

Како је навео, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти направи проблем, па се онда ради на деескалацији, али, како је истакао српски министар, успе нешто и да оствари, јер међународна заједница тражи од обе стране да нешто попусте.

"Шта ми имамо више да попуштамо? Ако они не зауставе Куртија, он ће свакако довести до онога о чему је говорио увек, а то је да реши проблем Срба тако што ће их протерати с Космета", истакао је Дачић.

Он је напоменуо да је "граница нашег толерисања" безбедност Срба на КиМ и заштита од терора, истичући да је обавеза државе да то ради, али је то обавеза и међународне заједнице, јер они су тамо по Резолуцији Савета безбедности УН.

Говорећи о могућности расписивања избора на КиМ, рекао је да мора да се види какви ће бити услови и истакао да они који су потписали с нама Бриселски споразум изгледа не могу да обезбеде његову примену.

Министар спољних послова говорио је и о ранијој најави председника Србије Александра Вучића да ће бити затражена хитна седница Савета безбедности Уједињених нација поводом ситуације на КиМ. Дачић је рекао да је српски председник већ водио разговоре на ову тему.

"Сада ће бити Генерална скупштина УН и биће председник на челу српске делегације. И сами знате да је раније на свакој од тих седница закључено да је ситуација одлична и да Кфор треба да се повуче, што и Приштина тражи. Када имате такво слепило питање је шта се може очекивати у дискусији", напоменуо је Дачић.

Он је подсетио да ће дијалог бити настављен у Бриселу следеће недеље, следи седница Генералне скупштине УН, а како је истакао шеф српске дипломатије имаће више од 100 билатералних сусрета са државницима из целог света. Како је додао, ситуација на КиМ и налажење решења су државни приоритет.

Што се тиче могућности расписивања ванредних парламентарних избора у Србији, навео је да је сам председник Србије више пута рекао да није проблем да они буду расписани "кад год хоћете".

"Проблем је што неко мисли да ће оваквим начином понашања у скупштини које је невиђено да нешто добије. Немам ништа против да се изађе у сусрет онима који ће сигурно да изгубе на тим изборима", истакао је Дачић.

Оценио је да се у парламенту сада дешава показивање опструкције рада и нецивилизацијског понашања, на шта опозиција, како каже, нема права.

"То не само да није добро за Србију, него је показатељ шта су највиши домети. Када год да буду избори, сигуран сам да ће владајућа већина, односно СНС, СПС, да ли ћемо ићи заједно или одвојено - о томе одлучивати у наредном периоду", навео је Дачић.

image