Србија и Балкан

Уместо михољског лета, врела политичка јесен: Све мирише на зимницу и ванредне изборе

Тек што је прошло годину и по дана од претходних општих избора, по свему судећи грађани Србије ће опет на биралишта, иако нема кризе власти чију окосницу суверено држи СНС
Уместо михољског лета, врела политичка јесен: Све мирише на зимницу и ванредне избореwww.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/Xinhua

Уз уобичајене веснике јесени – мирисе печене паприке и кестена, ова јесен у Србији мирише и на још нешто – ванредне изборе.

Изборе до краја године затражио је данас у Скупштини Србије прозападни део опозиције, што није новост.

Ипак, овога пута радикализовали су своје деловање, па су покушали да блокирају заседање. Са говорнице су најавили да ће спречити одржавање седнице све док не добију одговоре о одржавању ванредних парламентарних и београдских избора до краја године.

Потом су испред говорнице истакли транспаренте са захтевима који су већ виђени на протестима "Србија против насиља".

Недуго затим, Н1 је објавио информацију, позивајући се на своје изворе блиске Српској напредној странци (СНС), да ће ванредни парламентарни избори бити одржани до краја године.

Нагађања је потврдио и шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов изјавом да ће опозиција добити оно што је тражила и да СНС прижељкује изборе.

Инцидент политика прозападне опозиције

Да све мирише на изборе тврде и саговорници РТ Балкан, за шта наводе више разлога.

Избори су реална могућност, то није спекулација и није политички блеф, већ је практична могућност о којој ће одлуку донети СНС, каже за РТ Балкан политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

Све мирише на изборе и реално је да буду одржани у децембру, каже за РТ Балкан политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић, главни уредник "Нове српске политичке мисли".

"Не бих рекао да је то последица опозиционог притиска, иако ће они то рећи, већ је у питању пре рачунице власти. Вучић сматра да је јењавањем протеста, и интензивним давањима, као и обећавањем давања грађанима успео да заустави опадајући тренд који је постојао последњих годину дана, а посебно у време бриселских притисака и оног усменог прихватања француско-немачког плана", каже Вукадиновић.

Станковић са друге стране данашње понашање дела опозиције оцењује као инцидент политику који може да буде оправдање за расписивање избора.

"Стање у парламенту јесте нека врста политичког разлога да идете на изборе, јер овакав начин политичког рада, какав је приказан од стране опозиционих странака, је пут ка томе да се парламент уруши, да се учини дисфункционалним, да се спречи расправа као део процеса одлучивања и да се тако опструирају и одређене мере, доношење закона, буџет", каже Станковић.

Међутим, истиче да је јак разлог за одлазак на изборе то што опозиција, упркос инцидент политици и јакој пропаганди, није успела да пољуља неприкосновеност СНС-а у бирачком телу.

"СНС излазећи на изборе само продужава себи власт и нема неки велики ризик. И они могу да иду на изборе и да се осећају комотно, као што опозиција може да се замајава причом да има неку шансу да на тим изборима нешто уради", напомиње наш саговорник.

У истом контексту и Вукадиновић оцењује да Вучић није, макар не довољно очигледно и видљиво, поклекао у вези са санкцијама Русији и око Косова, те да на изборе иде са ореолом некога ко је остао релативно чврст и доследан обећањима, док је део опозиције ту прилично променио плочу у односу на прошле изборе.

Говорећи о опозицији, Станковић каже да из призме ирационалне комбинације сопствене прецењене снаге и негативног става према власти изводе став да Вучић само што није пао.

"Далеко је Вучић од лаког пада. Он свакако није јак као што је био пре десет година, али је још увек довољно политички виталан, искусан, вешт и има ресурсе да може да управља политичким процесом и чак ако иде на ванредне изборе минимализује свој ризик", каже Станковић.

Опозиција треба да буде срећна што ће добити ванредне парламентарне изборе, јер да је до парламентарне праксе, избора не би било, каже Станковић.

"Они су инцидент политиком подстакли Вучића да иде на изборе. На изборе иде зато што има минималан ризик од губитка власти и самим тим кроз изборе демократским путем продужава своју власт", каже Станковић.

Већина гласача не зна да Вучић више није председник СНС-а

Иако Вучић на ове изборе иде као члан, а не као председник СНС-а, то ништа не мења, сагласни су наши саговорници.

"Вучић ће бити кључни актер ових избора. Уопште није битно ко је председник странке, већ ко је кључни актер политичког живота, а то је Вучић. Он ће стати иза своје листе, посланика, те политике. То у перцепцији опозиције, власти и грађана није битно. Опозиција греши што редукују политички процес на референдум за и против Вучића, а то раде на дневном нивоу", каже Станковић.

Вукадиновић напомиње да већина грађана, па чак и гласача СНС-а није ни свесна да је на челу странке дошло до промене.

"Вучић ће бити носилац листа, колико год их било, мислим да то неће имати никаквог ефекта ни на кампању ни на саме изборе", каже Вукадиновић.

Да ли ће бити избора и у Београду?

Опозиција још од претходних избора тражи да се они понове у Београду, надајући се да ту имају највише шансе за освајање власти.

У том смислу се често спомиње састанак Вучића и лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа на којем му је председник Србије наводно обећао одржавање превремених избора у главном граду Србије.

Вукадиновић оцењује да су парламентарни избори они на којима је власт и даље фаворит, али то не значи да ће се опозиција само "прошетати" у Београду.

"Ако већ морају бити избори, можда је оценио да је боље да их буде сада, него да их обједини са локалним изборима, те да ризикује јер ће се до тада истрошити ефекат давања грађанима и погорша спољно-политичка политичка ситуација", каже Вукадиновић.

Додаје ипак да је одржавање ванредних избора у Београду најмање вероватно у овом тренутку.

"Главна карта у Београду Вучићу би могла да буде разједињеност опозиције, али и Александар Шапић којег многи потцењују и у власти у опозицији, а који је фајтер који има неку своју инокосну политичку тежину независну од СНС-а. СНС у овом тренутку нема јачег штиха и неће Шапића мењати као кандидата", сматра Вукадиновић.

На питање да ли ће ванредних избора бити у у Београду, Станковић каже да то зависи од процене владајуће странке.

image