Србија и Балкан

Бројке без преседана: Хрватска синоћ спречила 600 миграната да илегално уђу у земљу

Цела Европа суочена с миграционим притиском јер милиони људи из Африке и Блиског истока своју будућност виде управо на европском континенту, поручује Давор Божиновић
Бројке без преседана: Хрватска синоћ спречила 600 миграната да илегално уђу у земљу© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR/ bg

Хрватска је прошле ноћи спречила око 600 нелегалних миграната да уђу у земљу, поручио је министар унутрашњих послова те државе Давор Божиновић, који је додао да је цела Европа суочена с миграционим притиском јер милиони људи из Африке и Блиског истока своју будућност виде управо на европском континенту.

"Само током протекле ноћи је око 600 илегалних миграната спречено да уђу на територију Републике Хрватске. Ради се о бројевима без преседана", рекао је Божиновић, а пренео Танјуг позивајући се на Хину.

Министар је додао да ће Хрватска поштовати права миграната тако што ће правила постављати сама, а то значи да ће их на организован начин доводити у регистрационе центре и исто ће их тако организовано из њих изводити.

Навео је и да би један такав центар требало да буде отворен у Дугом Долу код Крњака, у Карловачкој жупанији, на простору некадашњег војног полигона у оквиру кога постоји 55 објеката.

"У интересу свих је да се мигранти изместе из средишта градова и паркова. У објектима изнад Крњака можемо проводити све административне задатке које морамо проводити у складу с европским и националним законодавством, а с друге стране створити услове да наши грађани то што мање осете", рекао је Божиновић који је и потпредседник владе.

Полиција је, како је додао, ове године привела више од 850 кријумчара, што је рекордан број.

"Сваке године хрватска полиција санкционише до 500 својих припадника, од којих њих 80 буде удаљено из система,  а око 20 их изгуби посао", додао је хрватски званичник.

image