Свет

Више од 500.000 људи тражи азил у Европи - скоро трећина у Немачкој

Највећи удео, око 30 одсто, захтева за азил поднетих до краја јуна било је у Немачкој
Више од 500.000 људи тражи азил у Европи - скоро трећина у Немачкојwww.globallookpress.com © Pasquale Senatore

Агенција за азил Европске уније наставља да бележи све већи број захтева за пружање уточишта. 

У ЕУ, Норвешкој и Швајцарској у првих шест месеци ове године регистровано је више од пола милиона захтева за азил. Према подацима које је у уторак објавила Агенција ЕУ за азил (ЕУАА), било је 519.414 захтева, 28 одсто више него у истом периоду прошле године, преноси "Шпигл".

Највећи удео, око 30 одсто, захтева за азил поднетих до краја јуна било је у Немачкој. У апсолутном збиру, ово је више него двоструко већи број од пријава примљених у Француској и Шпанији.

Највећи број од 2016.

Према ЕУАА, ово су највеће полугодишње бројке од 2015. и 2016. Тада је у 29 земаља примљено око 1,3 милиона захтева за азил као резултат грађанског рата у Сирији 2015. У 2022. години поднето је 994.945 пријава. 

Агенција за азил је даље саопштила да би, с обзиром на тренутне трендове, "број захтева за азил могао да премаши милион до краја године". Према овоме, највише захтева за азил у првој половини 2023. поднели су азиланти из Сирије, Авганистана, Венецуеле, Турске и Колумбије. Они су чинили укупно око 44 посто апликација.

Украјинске избеглице имају посебан статус

Бројне европске земље су "под притиском" приликом обраде захтева за азил, пише ЕУАА. Број захтева за азил који чекају одлуку порастао је за 34 одсто у односу на 2022. годину. Одобрено је око 41 одсто обрађених пријава.

Око четири милиона Украјинаца нису међу тражиоцима азила. Они имају посебан статус заштите у оквиру ЕУ.

image