Србија и Балкан

До Вишег суда у Подгорици прокопан тунел, води до приватног стана (FOTO)

Ово је једна акција добро испланирана и организована која се месецима припремала и која личи на акционе филмове, рекао је министар унутрашњих послова Црне Горе
До Вишег суда у Подгорици прокопан тунел, води до приватног стана  (FOTO)www.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

Министар унутрашњих послова Црне Горе Филип Аџић и вршилац дужности директора Управе полиције Никола Терзић обишли су данас Виши суд, где је откривен тунел који је прокопан испод зграде суда.

Аџић је поручио да то јесте нека врста напада на систем и државу.

"То је и нешто што смо ми најављивали у претходном периоду да може да се деси, а то је да неки људи који се помињу већ дужи временски период као негде носиоци будуће власти имају одређене врсте са криминалним структурама, што је свакако након интензивне борбе против организованог криминала и корупције која је препозната од грађана у претходних годину и по дана, рекао бих мало пољуњана и негде се дао ветар у леђа оним криминалним структурама да може доћи до ситуације да се све врати на онај период када су Црном Гором владале криминалне структуре", наводи Аџић.

Оценио је да све иде у добром правцу и врло брзо можемо доћи до опипљивих доказа.

"Ово је једна акција добро испланирана и организована која се месецима припремала и која личи на акционе филмове", рекао је Аџић, пренео је портал подгоричког Дан

Председник Вишег суда у Подгорици Борис Савић претходно је изјавио да је до провале у депо тог суда дошло путем прокопаног тунела испод зграде, али да је пописом констатовано да, како је рекао, готово ништа не недостаје.

"На добро сакривеном месту пронађен је отвор тунела, који је морао бити прављен дужи временски период. Увиђај је завршен, не знамо шта се могло све десити да тај отвор није примећен. Нама је најважније да смо затворили нешто што је представљало опасност", рекао је Савић на конференцији за новинаре.

Црногорски Јавни сервис објавио је фотографију отвора тунела који води до депоа Вишег суда.

Савић је негирао наводе појединих медија да је украден лаптоп корејског "краља криптовалута" До Квона, јер се он ни не налази у депоу.

"Истина је да су у Вишем суду у просторијама депоа тог суда затечени трагови других лица. Одмах је обавештена полиција, која је након извршеног увиђаја дошла до исте констатације. Спроведен је попис, који је трајао до раних јутарњих сати. Констатовано је да готово ништа не недостаје", рекао је Савић, пренеле су подгоричке "Вијести".

Према његовим речима, забуну је створило то што ствари нису биле на месту и да је прегледом предмета констатовано је да су испретуране. Савић тврди да чак и да су неке ствари нестале то не би била ненадокнадива штета јер су, како каже, докази извештачени.

Подгоричке "Вијести" су објавиле , позивајући се на сазнања из полиције, да тунел од депоа у згради Вишег суда у Подгорици води до једног стана зграде која се налази наспрам суда. Реч је о стану чији је власник познат полицији, а трага се за онима који су га изнајмљивали током протекла два месеца.

Медији су јуче објавили да се сумња да је обијен депо Вишег суда у Подгорици, у којем је само у последње две године смештено девет и по тона разних врста дрога. Савић каже и да је у медијима изнесено много неистина.

Руководилац ОДТ Подгорица тужилац Душко Милановић претходно је изјавио да је, након обавештења о догађају, дежурни тужилац изашао на лице места, одакле је и руководио увиђајем.

"Изузети су трагови с лица места, дата упутства службеницима Управе полиције и наложено предузимање бројних доказних радњи, између осталог и изузимање видео-надзора и попис ствари из депоа, како би се утврдило што недостаје. У циљу интереса истраге за сада не могу износити више детаља", изјавио је Милановић за "Вијести" 

Из Управе полиције незванично је речено да ће истрага показати да ли је депо Вишег суда обијен минулог викенда или раније.

Пред њима је задатак да прегледају надзорне камере, али и да узму изјаве од свих који су имали приступ подрумским просторијама у којима се чувају материјални докази изузети током истраге кривичних дела за које је надлежан Виши суд. На том месту чувају се до правоснажности пресуда, након чега би требало да буду уништени.

У депоу тог суда ускладиштено је неколико тона дроге, укључујући две тоне кокаина, оружје којим су почињена кривична дела, документа, предмети извршења кривичних дела и други материјални докази изузети током увиђаја и истраге.

Међу тим списима су врло значајни докази за све поступке који се воде пред тим судом – тешка убиства, шверц дроге, али и докази у поступцима који се воде пред специјализованим већем тог суда, против око хиљаду окривљених.

У згради у којој се налази поменути депо смештени су, поред Вишег суда, и Апелациони и Врховни суд.

image