Србија и Балкан

Црна Гора: "Прљави" полицајци радили за наркокартеле, мешали се у изборе

У списима СДТ-а пише да је група полицајаца, наводних сарадника мафије, новац стечен шверцом кокаина користила и да утиче на резултате парламентарних избора у августу 2020. године, али и да на челна места у Управи полиције поставља људе од поверења
Црна Гора: "Прљави" полицајци радили за наркокартеле, мешали се у избореwww.globallookpress.com © Horst Galuschka

Хапшења по налогу Специјалног државног тужилаштва (СДТ) показала су да су организоване криминалне групе дубоко продрле у црногорску полицију, односно да су појединци, уместо за државу и грађане који их плаћају, радили за шефове кланова, пишу подгоричке "Вијести".

Када су лисице на руке стављене и помоћнику директора Управе полиције задуженом за борбу против организованог криминала, Дејану Кнежевићу, премијер Дритан Абазовић званично је саопштио да у Црној Гори постоји полицијски наркокартел.

Након хитне седнице Већа за националну безбедност, Абазовић је новинарима рекао да мисли да је шеф полицијског огранка кавачког клана био Зоран Лазовић, чији је син Петар, такође полицајац, раније ухапшен под сумњом да је део те организације.

Колико је полиција "играла" за кланове показало је и последње саопштење Управе полиције, којим је индиректно потврђено оно за шта је ту безбедносну институцију годинама оптуживао сада покојни шеф организоване криминалне групе шкаљарци Јован Вукотић. Он је тврдио да су прљави полицајци учествовали чак и у планирању његове ликвидације.

И док СДТ ређа наредбе за спровођење истраге, у којима доминирају криминалци са полицијским значкама, њихови браниоци на све начине покушавају да оспоре коришћење преписки са криптоване "скај" апликације, којима су улоге службеника Управе полиције (УП) јасно приказане.

За рачун кланова, они су, према тврдњама СДТ-а, шверцовали кокаин из Јужне Америке на територију Европе и Аустралије, шверцовали цигарете, одавали им поверљиве информације о истрагама које се воде против њих, давали податке о онима који су под лупом шефова кланова, проказивали колеге који их истражују…

У списима СДТ-а и Специјалног полицијског одељења, у које су "Вијести" имале увид, пише да је група полицајаца, наводних сарадника мафије, новац стечен шверцом кокаина користила и да утиче на резултате парламентарних избора у августу 2020. године, али и да на челна места у Управи полиције поставља људе од поверења.

Према доказима до којих је дошло црногорско Специјално државно тужилаштво, групу полицајаца, плаћеника мафије, 2019. године формирали су четрдесетогодишњи Радоје Звицер, некадашњи службеник Министарства унутрашњих послова Милета Ојданић (51) и одбегли полицајац Љубо Миловић (41).

Црногорска полиција расписала је потернице за шесторицом колега због сумње да су део те мафијашке групе, која је наводно прекоокеанским рутама до Европе и Аустралије успела да допреми најмање три тоне кокаина.

Они трагају за командиром у которској полицији Иваном Николићем и Марком Новаковићем из те општине, али и Милошем Мишуровићем из Подгорице, а потернице су расписане и за некадашњим командиром подгоричке полиције Иваном Стаматовићем и Небојшом Бугарином, а поновљена је и за Миловићем који је недоступан од лета прошле године.

У МУП-у кажу да у сваком житу има кукоља, те да они свој кукољ редовно чисте. Како то чишћење изгледа, види се из њихових статистичких података за 2021. (о извештају о раду полиције за 2022. још није расправљено на Влади) када су спроведена 83 криминалистичка истраживања над полицајцима.

Та истраживања су резултирала подношењем 83 кривичне пријаве којима је обухваћено 458 кривичних дела која су починила 82 полицајаца и два државна службеника.

Годину раније спроведено је 78 криминалистичких истраживања која су завршила подношењем 78 кривичних пријава којима је било обухваћено 267 кривичних дела, за шта су се сумњичила 74 полицајца и четири државна службеника.

Када је реч о кривичним делима, од њих 458 која су током 2021. починили полицајци, њих 107 односило се на кривотворење службене, или пословне исправе, следе преваре (105), недозвољена трговина (63), кривотворење исправа (61), те злоупотреба положаја и овлашћења (26). Од укупног броја кривичних дела, 158 је службеничких, од чега је 13 коруптивних, а 300 је осталих.

За разлику од неких других служби и институција, МУП-у се мора признати да своје делатнике које ухвати у кршењу закона промптно санкционише. Такви се у правилу одмах привремено, или трајно удаљавају с дужности, против њих се покрећу дисциплински или кривични поступци…

Током 2021. покренуто је 558 дисциплинских поступка против полицајаца. Анализирајући дисциплинске поступке, у МУП-у кажу да их је 512 покренуто због теже повреде службене дужности, а 117 због лакше повреде службене дужности. Најчешће теже повреде су недолично понашање у служби и изван ње па је 241 полицајац због тога био дисциплински гоњен 2021.

МУП Црне Горе је 2021. године, водио 635 поступка због теже повреде дужности против 659 полицајаца, при чему је изрекао 414 казни. У 44 случаја, појашњавају у МУП-у, дошло је до престанка државне службе, у 46 случаја изречена је условна казна престанка државне службе, 317 полицајаца је морало платити новчану казну а њих 125 је удаљено из службе.

image
VV inauguration
banner