Србија и Балкан

Српска делегација у Пекингу: Јачање научне сарадње, у фокусу вештачка интелигенција и биотехнологија

Најзначајнији исход овог сусрета је одлука о објављивању позива за заједничке истраживачко-развојне пројекте који ће додатно оснажити сарадњу између двеју земаља током наредне три године
Српска делегација у Пекингу: Јачање научне сарадње, у фокусу вештачка интелигенција и биотехнологија

У оквиру посете делегације Министарства науке, технолошког развоја и иновација Народној Републици Кини одржано је и 6. заседање српско-кинеског Комитета за научну и технолошку сарадњу, у Пекингу, које представља кључни момент у утемељивању научних веза између две земље

На челу српске делегације приликом овог заседања била је др Јелена Беговић, министарка у Министарству науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије, док је кинеску делегацију предводио кинески министар за науку и технологију господин Ванг.

"Отворили смо многа питања, везана за научну, технолошку сарадњу и развој иновативног екосистема из много области, као што су вештачка интелигенција, биотехнологија, али и коришћење сателитских података у различитим областима, укључујући и пољопривреду", нагласила је др Беговић.

Најзначајнији исход овог сусрета је одлука о објављивању позива за заједничке истраживачко-развојне пројекте који ће додатно оснажити сарадњу између двеју земаља током наредне три године.

Обе стране су изразиле намеру да прошире сарадњу у области вештачке интелигенције и биотехнологије, а сагласне су и око идеје коришћења научног напретка у борби против сиромаштва.

Разматраће се и организовање Међународног сајма технике и технологије у Београду 2024. године. Комитет је изразио намеру за унапређењем билатералне сарадње у науци и иновацијама, укључујући заједничке семинаре и пројекте.

Следећа седница Комитета одржаће се у Србији 2025. године, чиме се наставља успешна традиција организовања ових састанака наизменично у обе земље.

image