Свет

Кина: Туристи нису тајни агенти, текст у "Волстрит џорналу" писала ЦИА

Амерички медији очигледно настоје да створе атмосферу у којој се Кина доживљава као безбедносна претња за САД, и на тај начин се усклађују с политиком Сједињених Држава према највећој азијској земљи, дајући легитимитет тамошњој тактици обуздавања Кине
Кина: Туристи нису тајни агенти, текст у "Волстрит џорналу" писала ЦИАGetty © Photo by Feng Li/Getty Images

Коментаришући чланак "Волстрит џорнала" у којем се истиче брига због кинеских туриста, тобожњих шпијуна који су покушали да приступе војним базама и другим осетљивим локацијама у САД чак 100 пута у последњих неколико година, лист "Глобал тајмс" пише да је реч о евидентно глупој и грубој америчкој пропаганди која вређа интелигенцију читалаца.

"Свако ко је способан да критички размишља може лако прозрети да је у овом случају америчка клевета пуна рупа", наводи лист чији је оснивач Централни комитет Комунистичке партије Кине у свом уводнику.

С тим у вези истиче се да је врло неуверљива тврдња да су туристи, тражећи на Гугл мапама нпр. Мекдоналдс, доспевали до америчких војних база, које узгред буди речено имају најстрожи ниво и физичког и сајбер обезбеђења.

"Америчке војне базе нису места до којих обични људи могу тако једноставно доћи. Наглашавање да Кинези представљају шпијунску претњу на овај начин вређа интелигенцију америчких читалаца", изјавио је кинески војни стручњак Сунг Џунгпинг за "Глобал тајмс". 

Лист додаје да ове године САД често лансирају клевете о кинеском шпијунирању – афера балон, затим прича о томе да ће Куба бити дом нове кинеске базе усмерене против Америке – а да су све на крају разоткривене као неосноване.

"Позајмивши популарну реч АИГЦ (садржај генерисан вештачком интелигенцијом), можемо рећи да су приче у америчким медијима опседнутим кинеским 'шпијунским' операцијама типични ЦИАГЦ, садржај који је генерисала ЦИА, а који је имао за циљ да манипулише јавном перцепцијом", експлицитан је истраживач на Кинеској академији друштвених наука Лу Сјенг. 

Додао је да "Волстрит џорнал", уз друге америчке медије, очигледно настоји да створи атмосферу у којој се Кина доживљава као безбедносна претња за САД, и на тај начин се усклађује с политиком Сједињених Држава према највећој азијској земљи, дајући легитимитет тамошњој тактици обуздавања Кине.

"Глобал тајмс" указује на то да амерички медији потенцијално кроз све интензивније "бриге о шпијунажи" припремају терен за још веће раздвајање у високотехнолошким и одбрамбеним секторима, што је у супротности с прокламованим циљевима недавних посета америчких званичника Пекингу зарад промовисања комерцијалних интереса двеју држава, укључујући туризам.

"Ипак, ако се улазак у Бургер кинг или Мекдоналдс може погрешно протумачити као доказ шпијунаже, погодите колико ће Кинеза бити вољно да путује у САД?", пита се кинески лист.

Уз повратак "Хуавеја" у 5Г индустрију, чиме је Кина успела да превазиђе америчку технолошку блокаду, те све више кинеских научника који из америчких институција прелазе у кинеске, што је последица антикинеског расположења у Сједињеним Државама, "време ће показати да ће злонамерни и нискостепени пропагандни рат САД имати само супротне резултате", закључује "Глобал тајмс".

image