Србија и Балкан

Бошњачка странка у Црној Гори узурпирала средства намењена Србима

Српски национални савет Црне Горе криви министра Ервина Ибрахимовића за узурпацију Фонда, односно расподелу средстава за све националне савете како Срба, тако и Муслимана, Албанаца и Хрвата
Бошњачка странка у Црној Гори узурпирала средства намењена Србима© Photo: Milan Maricic/ATAImages

Да се дискриминација српских организација и појединаца који конкуришу за средства Владе Црне Горе наставља по матрици коју је спроводио пређашњи режим говори чињеница да им је од укупно подељених 1.410.000 милиона евра припало мање од два одсто, иако процентуално чине највише могућих корисника тих средстава.

Српски национални савет Црне Горе тражи поништење конкурса за расподелу средстава Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе за финансирање пројеката за подршку активностима за текућу годину и за лошу прерасподелу новца криви Бошњачку странку.

"У том фонду од двадесетак чланова чак 19 су Бошњаци, па је јасно одакле ветар дува. Очигледно је да су Бошњачка странка и њен председник Ервин Ибрахимовић, који је министар у Црној Гори, узурпирали Фонд и да је од 1,4 милиона евра за бошњачке организације и појединце определила више од 1,2 милиона евра", нагласио је председник Српског националног савета Момчило Вуксановић за "Новости", те додао да су медији под окриљем Савета или угашени или једва опстају.

Истакао је да је Ервин Ибрахимовић непријатељски расположен према српским организацијама и појединцима, те да је захваљујући позицији министра успео да контролише рад Фонда, односно расподелу средстава за све националне савете како Срба, тако и Муслимана, Албанаца и Хрвата.

Борба српских организација за средства Фонда којима ће финансирати активности очувања српског националног, културног, верског и језичког идентитета се, по Вуксановићевим речима, наставља, а подршку је пружио и премијер у техничком мандату Дритан Абазавић иницијативом за измену Закона о мањинским правима и слободама којим би се дефинисао бољи модел расподеле средстава.

image
VV inauguration
banner