Србија и Балкан

Нова мера у српском школству: Суспензије с наставе за ђаке изгреднике

Ђаци који су починили најтеже повреде обавезе или забране биће суспендовани с наставе минимум пет радних дана
Нова мера у српском школству: Суспензије с наставе за ђаке изгреднике© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Од ове школске године директор школе доносиће решење о удаљавању ученика изгредника с редовне наставе и ваннаставних активности на најкраће пет радних дана, а најдуже до окончања васпитно-дисциплинског поступка.

Док траје суспензија, ученик или родитељ, односно други законски заступник је дужан да се информише о току наставног процеса и да садржаје програма наставе и учења прати уз употребу наставног материјала који је школа у обавези да достави ученику ради обезбеђивања континуитета у образовању.

То прописују измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања, које је усвојила влада, а парламентарци у скупштини тек треба да разматрају, док их просветни радници оцењују као важан корак.

"Идеја о суспензији ученика није од јуче, дошла је из базе, из праксе, из учионица, али доносиоци одлука за то дуго нису имали слуха. Сада је стављена у законске оквире и то је у сваком случају корак у добром правцу. Уверен сам да би врло брзо неколико пута спроведена ова мера допринела да у школама више не буде разлога за суспензију ученика", рекао је за "Политику" председник Независног синдиката просветних радника Србије Душан Кокот.

Међутим, додао је да решење предвиђено законом није најбоље јер није прецизирано – да ли ће изостанци са часова изгредника бити оправдани или не, не наводи се казна која би дошла након суспензије, нити је јасно ко ће бити у обавези да шаље наставни материјал ученику који је удаљен с наставе.

Удаљавање ученика с наставе решењем директора не може да се тумачи као награда, свакако не иде ђацима у прилог, повећава број изостанака, а они којима се свиди да буду суспендовани више пута у току школске године могу да заврше и на разредном испиту уколико одсуствују с више од трећине часова, истакао је председник Форума Београдских гимназија Александар Марков.

"Могућност суспензије односи се на ученике који су починили најтеже повреде обавезе или забране, а управо у тим случајевима рок за завршетак васпитно-дисциплинског поступка скраћен је са 30 на максимално 20 дана од покретања. Толико и суспензија може да траје", појаснио је Марков за "Политику".

Ђаци ће бити суспендовани с наставе минимум пет радних дана због уношења оружја, пиротехничког средства или другог предмета којим неко може да се угрози или повреди и наруши безбедност у школи, као и због посредовања и подстрекивања других на употребу алкохола, дувана и дроге.

Уколико ове прекршаје почини основац, може бити премештен и у другу школу будући да је основно-школско образовање обавезно, док ће средњошколац бити избачен из школе.

Васпитно-дисциплинске мере суспензије, пребацивања и искључења следују и ђацима који се оглушују о најстроже законом прописане забране насиља, злостављања, занемаривања, дискриминације, урушавања угледа и части било кога у школском кругу.

image