Србија и Балкан

Вучић примио акредитивна писма амбасадора Норвешке, Финске и Камбоџе

Србија негује пријатељске односе са све три државе, а тема за разговор било је много, рекао је председник Србије
Вучић примио акредитивна писма амбасадора Норвешке, Финске и Камбоџе© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованих амбасадора Краљевине Норвешке, Републике Финске и Краљевине Камбоџе.

"Са посебним задовољством примио сам данас акредитивна писма новоименоване амбасадорке Краљевине Норвешке Кристин Мелосом, као и амбасадора Републике Финске и Краљевине Камбоџе, Никласа Линдквиста и Бунпе Тана", навео је Вучић на свом Инстаграм налогу.

На одвојеним састанцима свима је пожелео много успеха током мандата у Београду и информисао их о геополитичким и економским изазовима у региону, као и о бројним иницијативама Србије за што боље повезивање и сарадњу земаља на Западном Балкану.

Пожелевши добродошлицу новоименованој амбасадорки Норвешке, Вучић је изразио уверење да ће се успешна сарадња и даљи развој односа између Србије и Норвешке наставити и у њеном мандату.  

Председник Србије је захвалио Норвешкој на спремности да помогне Србији у правцу интегрисања у ЕУ,  као и у стратешким питањима, каква је област енергетике, а са задовољством је подсетио на своју званичну посету Норвешкој.

У разговору је било речи и о регионалној ситуацији, посебно о дијалогу Београда и Приштине, као и о глобалним питањима.

Новом амбасадору Камбоџе Вучић је захвалио на принципијелном ставу те државе о питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије – Београд то види као израз пријатељства и посвећености Повељи УН и принципима међународног права.

Драгоцена је и подршка током приступања Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији, које је потписано на Самиту Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН) у Џакарти, наведено је у саопштењу из председниковог кабинета.

Председник Србије изразио је уверење да ће традиционално пријатељство двеју земаља у наредном периоду оснажити узајамним посетама на највишем нивоу.

С амбасадором Финске разговарао је о јачању политичког дијалога на свим нивоима – истакли су да постоји значајан простор за продубљивање билатералне сарадње у бројним областима од обостраног значаја, а Вучић је позвао финске инвеститоре да појачају своје присуство на српском тржишту. 

О питању европског пута Србије, Вучић је истакао да је у преговарачком процесу за чланство у Европској унији, Србији значајна континуирана и активна подршка Финске, као и њихова искуства из тог процеса.

"Србија негује пријатељске односе са све три државе, а тема за разговор било је много: од јачања свеобухватних партнерских односа у бројним пројектима од заједничког интереса, преко инвестиционих потенцијала Србије, до сарадње у области спољне и безбедносне политике, енергетике, инфраструктуре, науке, технологије, образовања и културе", написао је Вучић на Инстаграму.

image