Србија и Балкан

Нова драма у Подгорици: Украдени пиштољи из судског депоа

Полиција тражи шест особа због сумње да су учествовали у копању тунела испод Вишег суда у Подгорици
Нова драма у Подгорици: Украдени пиштољи из судског депоа© Влада Црне Горе

Неколико пиштоља нестало је из депоа подгоричког Вишег суда, речено је незванично "Вијестима".

Оружје је, како тврде извори "Вијести", изнешено кроз подземни тунел, прокопан од објекта суда до оближње зграде у Његошевој улици.

Извори РТЦГ тврде да није тачно да је нестала пушка, из које је 2004. године убијен главни уредник "Дана" Душко Јовановић.

Раније данас, из коалиције За будућност Црне Горе, затражили су да надлежни органи одговоре на питање да ли је из депоа нестала пушка из које је убијен Јовановић.

Скандал око тунела испод подгоричког Вишег суда, а посебно то што обезбеђење није открило да се он копа могла би, кажу, да буде тема сутрашње седнице владе.

Како сазнаје портал РТЦГ дефинитивно тунел ће бити дефинитивно кључна тема седнице Већа за националну безбедност у петак.

Тунел дуг бар 30 метара, копан је најдуже месец и по - од краја јула када је стан у сутерену дат у закуп, до минулог викенда.

Председник Вишег суда у Подгорици Борис Савић, јуче је пред новинарима казао да из депоа "готово ништа не недостаје", с чим се није сагласио директор Управе полиције Никола Терзић, рекавши да не мисли да су криминалци "копали рекреативно"...

Још је јуче је установљено да су испретурани бројни предмети, доминантно они који се тичу врха кавачке криминалне групе.

Биро: Полиција трага за шест особа због сумње да су копали тунел 

Биро за оперативну координацију органа обавештајно-безбедносног сектора саопштио је данас да полиција тражи шест особа због сумње да су учествовали у копању тунела испод Вишег суда у Подгорици.

У саопштењу након данашње седнице Бироа наводи се да је на основу прикупљених информација у вези са обијањем депоа Вишег суда у Подгорици констатовано да се ради о најзначајнијем и најопаснијем удару на институције државе и правосудни систем.

Реч је, кажу, о активностима са високим нивоом организације и професионализма, која је подразумевала учешће већег броја лица различите профилације.

Констатовано је да су надлежни државни органи у кратком року предузели све потребне активности на плану утврђивања свих околности и чињеница везаних за предметни догађај, као и идентификацију и проналажење лица која су у томе учествовали.

С тим у вези, наводи се, предузете активности резултирале су проналском више трагова, који ће бити предмет даље обраде и вештачења, а уједно се указује и да се тренутно предузимају интензивне активности на идентификацији шест лица за која се основано сумња да су учествовала у овом догађају.

Паралелно се, кажу, предузимају и активности на проналажењу налогодаваца овог криминалног подухвата.

"Ипак, узимајући у обзир озбиљност актуелне ситуације и могуће последице, сходно одредбама Закона о основама обавештајно безбедносног сектора, Биро за оперативну координацију је указао на обавезу хитног интезивирања свих активности органа обавештајно безбедносног сектора у циљу заштите виталних интереса државних институција", наводи се у саопштењу достављеном медијима.

Констатовано је да је локација на којој се налази зграда у којој је смештен Виши суд, и поред виског степена мера физичко – техничког обезбеђења саме зграде, веома комплексна са аспекта различитих безбедносних ризика, те да се у односу на наведено активно ради на трајном решавању и обезбеђењу просторних и инфрастуктурних капацитета за потребе судских и тужилачких инстанци.

У међувремену, додају, неопходно је да се предузму додатне мера техничког и других видова обезбеђења зграде у којој се налази Виши суд у Подгорици.
Закључено је да ће органи за спровођење закона, заједничким напорима, одлучно стати у заштиту државних интереса и пред лице правде извести сва лица која су учестовала у овом криминалном подухвату.

image