Србија и Балкан

Нестварни призори из Подгорице: Како је промаја открила тунел прокопан до суда (ФОТО/ВИДЕО)

Абазовић обишао тунел који је прокопан од приватног стана до Вишег суда у Подгорици
Нестварни призори из Подгорице: Како је промаја открила тунел прокопан до суда (ФОТО/ВИДЕО)© Влада Црне Горе

Влада Црне Горе објавила је данас фотографије тунела који је откривен у Вишем суду у Подгорици, а који води из приватног стана из оближње стамбене зграде. Тунел су јутрос обишли премијер у техничком мандату Дритан Абазовић и министар правде Марко Ковач, као и министар унутрашњих послова Филип Аџић.

Они су посетили и стан из којег је пробијен тунел право до судског депоа у којем се чувају бројни докази у поступцима који су још у току.

Нејасно је да ли нешто од доказа недостаје, а према информацијама "Вијести", испретуран је предмет против кавачког криминалног клана.

Један од извора тврди да је тунел копан најдуже месец и по дана. Према тим информацијама, стан у сутерену зграде, наспрам бочне стране објекта суда, власници су издали крајем јула.

Акција је највероватније спроведена у августу, док је на одмору била већина запослених у државној управи, па и у Вишем суду.

Закупци стана, каже један од саговорника подгоричког листа, користили су лажна документа. Станодавци су саслушани јуче после подне у подгоричкој полицији. Власница је рекла да не познаје особе које су стан узеле под кирију.

Абазовић је, након обиласка, казао како сматра да се тунел није могао прокопати без помагача из тог суда.

"Државом више никада неће владати мафија", написао је он на Фејсбуку, уз објављене фотографије.

Промаја помогла да се открије рупа

Тунел испод Вишег суда у Подгорици откривен је сасвим случајно, током пописа материјала у депоу, а након што се једна запослена пожалила колегиници да "клима јако бије у просторији", пише подгорички портал "Либертас".

Колегиница јој је, према сазнањима портала, рекла да у просторији нема клима уређаја, након чега је откривено да промаја дува из ископаног тунела.

Тунел је, наводи се, дугачак око 40 метара и води од депоа Вишег суда до стамбене зграде преко пута. Шта му је била намена засад није познато али постоје две верзије.

Прва, да се отуђи доказни материјал из депоа Вишег суда и друга да послужи за бекство неком од чланова криминалних кланова.

Подсећа се да се у истом том депоу до којег је прокопан тунел, чува пола тоне кокаина коју су пронашли радници у магацину и позвали полицију.

Занимљиво, ни након нешто више од годину и по не зна се чијих је пола тоне кокаина пронађено у магацину компаније "Воли" у Подгорици, а Специјално државно тужилаштво (СДТ) не одговара на питања о тој истрази.

image