Србија и Балкан

Амбасадор Фотију: Кипар неће променити позицију када је реч о КиМ

Амбасадор је ближе објаснио и ситуацију подељеног Кипра и наставка преговора који би били од значаја за национални интерес
Амбасадор Фотију: Кипар неће променити позицију када је реч о КиМwww.globallookpress.com © Matteo Nardone

Новоименовани амбасадор Кипра у Србији Андреас Фотију, данас је, у разговору са председником спољнополитичког одбора Народне скупштине Борком Стефановићем, изјавио да његова земља неће променити позицију када је реч о КиМ, и захвалио на залагању Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе у питању кипарског територијалног интегритета и суверенитета.

Амбасадор је ближе објаснио и ситуацију подељеног Кипра и наставка преговора који би били од значаја за национални интерес, саопштила је скупштинска прес служба.

Он је поручио је да ће током свог мандата наставити да гради што ближе билатералне односе две земље, али и да ће покушати да продуби економску сарадњу која није на завидном нивоу, с обзиром на чврсте везе Србије и Кипра.

Додао је да је Кипар земља која се залаже за убрзање процеса прикључења Србије и Западног Балкана Европској унији, и да се тај процес не сме изгубити из фокуса у ЕУ. Нагласио је да отварање кластера мора да се убрза како јавност у Србији не би изгубила заинтересованост за приступање овој заједници.

Саговорници су разговарали и о продубљивању сарадње у области туризма и приближавања културе два народа, али и инвестиционим пројектима који би били од користи за обе државе, преноси Танјуг.

Стефановић је захвалио Кипру на недвосмисленој подршци коју пружа Србији по питању евроинтеграција и поштовања територијалног интегритета и суверенитета.

"Свесни смо да Кипар неће променити став када је реч о Косову и Метохији и захвални смо на вашој подршци коју нам дајете на мултилатералним форумима", навео је Стефановић.

Подвукао је да Србија треба да сва унутрашња питања решава тако да грађани најзад добију сигурну и безбедну земљу без корупције и насиља, као и да је пут пут Србије несумњиво ка Европи.

Упознао је амбасадора са личним ставом да је усаглашавања српске спољне политике са спољном политиком Европске уније неизбежно.

Стефановић је додао да је нужно да у Србији имамо слободне и демократске изборе, "какве сад немамо", наводи се у саопштењу, и да је потребно спровести налазе и мишљење ОЕБС мисије, Европског парламента и Европске комисије о изборним условима у Србији.

image