Србија и Балкан

Петковић: ЕУ први пут окривила Куртија јер дијалог у Бриселу није успео

Директор Канцеларије за КиМ је рекао и да је Курти брутално претио српском народу речима да ће патити и платити, показујући праву природу насилног приштинског режима
Петковић: ЕУ први пут окривила Куртија јер дијалог у Бриселу није успео© M.A./ATAImages

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да, иако су разговори у Бриселу пропали, Београд је могао бар мало да буде задовољан, јер се у извештајима после састанка писало да није крив, да је показао конструктивност, док је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти означен за кривца пропасти дијалога.

"У Бриселу смо покушали да сачувамо мир и животе људи, имали смо тежак дан. У Бриселу се не одвијају неки технички преговори, већ преговори у немогућим условима. Вучић разговара са Куртијем, који све одбија", рекао је Петковић о говорећи о јучерашњем дијалогу Београда и Приштине.

Петковић је нагласио да је и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ јасно рекао да Курти није спреман да формира ЗСО.

"Београд је страна која је окренута компромису, али увек је ЕУ после дијалога рекла да и једна и друга страна морају да иду ка компромису, а сада је први пут рекла да је Курти тај због кога је пропао дијалог", навео је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је рекао да је Курти брутално претио српском народу речима да ће патити и платити.

"Ова изјава је врло опасна, показује праву природу насилног режима Аљбина Куртија", пецизирао је Петковић.

Ипак, додао је, после јучерашњих разговора Београд је могао бар мало да буде задовољан јер се у извештајима после састанка писало да није крив, да је показао конструктивност, а насупрот томе је Курти.

Напоменуо је да се Срби и даље хапсе, само од 3. јуна је било 22 ескалаторна потеза Приштине само на северу.

"Није крај овим преговорима, ми се боримо да сачувамо мир и стабилност. ЕУ је рекла на којој страни је проблем, колико пута смо се вратили из Брисела и чујемо ону изјаву о две две стране", подсетио је Петковић додајући да компромис на КиМ значи живот и да сви споразуми из 2013. и 2015 морају да се поштују.

Када је реч о изборима на КиМ, Петковић је рекао да ће Вучић разговарати са Србима о изборима, иако је Курти одбио формирање ЗСО, нормализацију и деескалацију.

"Запад је створио независност Косова и колико год  је Курти несташни дечак, они ће се трудити да ту независност задрже, а ми ћемо се борити против тога јер нам нема друге", закључио је Петковић за РТС.

image