Србија и Балкан

Канцеларија за КиМ: Запаљена кућа Срба повратника; Петковић: Да ли је ово Куртијева деескалација?

Нема сумње да се иза овог варварског и нецивилизацијског чина крије намера екстремиста да ватром и насиљем протерају Јаначковиће са њихове родне груде, поручила је у саопштењу Канцеларија за КиМ
Канцеларија за КиМ: Запаљена кућа Срба повратника; Петковић: Да ли је ово Куртијева деескалација?© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

У месту Ново Село Мађунско у општини Вучитрн запаљена је кућа повратника Ранка Јаначковића, саопштила је данас Канцеларија за Косово и Метохију, уз захтев да међународна заједница осигура безбедност породице.

У саопштењу је оцењено да "нема сумње да се иза овог варварског и нецивилизацијског чина крије намера екстремиста да ватром и насиљем протерају Јаначковиће са њихове родне груде", коју, како се наводи, они не желе да отуђе, већ да, напротив, желе да раде, граде и живе на својој земљи коју и обрађују и од тога живе.

Истиче се да су Канцеларија за КиМ и председник Привременог органа у контакту са породицом Јаначковић која броји седам чланова и да ће у договору с њима помоћи да стану на ноге.

"Такође, захтевамо од међународне заједнице да осигура безбедност породици Јаначковић и да атак на њих не буде само пука цртица у њиховим извештајима већ да најозбиљније схвате сву тескобу и недаће с којима се ова, али и остале пре свега српске повратничке породице суочавају и да се конкретно ангажују да им осигурају опстанак", стоји у саопштењу.

Ново Село Мађунско, насељено Србима, потпуно је спаљено 1999. године и одатле су сви Срби протерани.

Породица Јаначковић, која се иселила у Прилужје, успела је да добије повратничку кућу, али је она други пут запаљена убрзо након изградње.

Јучерашњи пожар трећи је пут како се овој честитој породици, која не жели да прода своје имање Албанцима, пали кућа у коју су желели да се врате.

У саопштењу се подсећа да је почетком јула запаљена и повратничка кућа Светислава Јозића у селу Вериће у општини Исток, што, како се истиче, говори о планском и систематском нападу албанских екстремиста на српске повратнике, који су и дан данас најосетљивија, најугроженија и најрањивија категорија.

"Такав однос подстакнут је антисрпском реториком и политиком коју воде власти привремених институција у Приштини, а политика некажњавања само је ветар у леђа екстремистима да истрају у својим намерама", поручују из Канцеларије за КиМ.

Петковић: Да ли је ово Куртијева деескалација?

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упитао је данас специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и шефа Мисије ОЕБС-а на КиМ Мајкла Давенпорта да ли се демократија и деескалација о којима говори премијер Привремних приштинских институција Аљбин Курти огледају у поновоном паљењу куће српских повратника.

Петковић је на платформи X (Твитер) нагласио да је ово трећи пут да "албански екстремисти пале кућу повратничкој породици Јаначковић".

"Тако живе Срби на КиМ под Куртијевим терором, тако живи један народ у срцу Европе у 21. веку. Да ли је то Куртијева демократија и деескалација", написао је Петковић.

Он је упитао специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и шефа Мисије ОЕБС на КиМ Мајкла Давенпорта да ли је то Куртијева демократија и деескалација?

image