Србија и Балкан

Амбасадорка САД доследна у томе да нова црногорска влада осуди Русију и уведе јој санкције

Одлазећа амбасадорка Џуди Рајзинг Рајнке поновила да Црна Гора не сме да изневери вољу народа који је гласао пре свега за евроатлантске вредности и партије
Амбасадорка САД доследна у томе да нова црногорска влада осуди Русију и уведе јој санкције© R.R./ATAImages

Амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке изјавила је да нова црногорска влада "треба да настави да подржава заједничке ЕУ и евроатлантске вредности које су јавни став Црне Горе од стицања независности, посебно од пријема у НАТО".

Да не би било забуне, појаснила је да то подразумева политику која би осудила "руску агресију", и која се залаже за интегритет украјинске територије, те примењује санкције ЕУ према Русији, пренео је "Глас Америке".

"Истовремено, та политика би подстакла активно учешће Црне Горе у НАТО-у, заштитила мањинска права и подржала суверенитет суседних земаља и имала добросуседску политику, укључујући Косово", поручила је амбасадорка Рајзинг Рајнке на конференцији Дигиталног форензичког центра.

Такође, поручила је да је суштински значајно да се осигура да злонамерни актери и злонамерне информације не изопаче вољу народа, пошто су људи изабрали европски пут, гласали су пре свега за евроатлантске вредности и партије.

Поручила је Црној Гори да може бити чланица Европске уније, али да много тога мора да уради пре тога.

"Глас Америке" пише да је упитна тврдња мандатара за састав 44. црногорске владе Милојка Спајића да има већину и без посланика коалиције "За будућност Црне Горе" – непожељне западним партнерима и грађанским партијама због дугогодишње проруске профилације – и Уједињене реформске акције Дритана Абазовића, посебно имајући у виду неслагање с том одлуком председника Црне Горе Јакова Милатовића и појединих посланика са листе ПЕС-а.

image