Србија и Балкан

Полиција тврди да зна ко је копао тунел; Сарадник председника Вишег суда одбио полиграф

Спекулише се да је циљ био крађа доказа, покушај нечијег бекства или можда и ликвидација неког од затвореника
Полиција тврди да зна ко је копао тунел; Сарадник председника Вишег суда одбио полиграф© Влада Црне Горе

Одговорни за случај "Тунел" у Подгорици још нису познати иако у безбедносном сектору тврде да знају ко су и да уз то знају и где су.

Представници полиције, интензивно комуницирају са полицијским органима једне државе из региона ради хапшења одговорних за овај досад невиђен упад, сазнаје РТЦГ.

Засад је једино извесно да починиоци нису из Црне Горе али и да нису ни из Албаније, рекао је за РТЦГ непознати извор из безбедносног сектора ЦГ.

Један од сарадника председника Вишег суда Бориса Савића одбио је да на полиграфу одговара на питања о депоу тог суда, који је пре неколико дана обијен, сазнају "Вијести" из више незваничних извора из истраге.

Како пише подгорички лист, иако не постоји законска могућност да се било ко присили на то и упркос томе што резултати детектора лажи нису доказ на суду, истражитељима је ова чињеница индикативна и не одбацују је олако, већ ће се бавити њоме. 

Мотив

Мада полицијски челници позивају на стрпљење, а премијер Дритан Абазовић одбија да саопшти више детаља у интересу истраге, није јасан ни мотив овог несвакидашњег случаја.

Прст сумње одмах је уперен у которске картеле, односно кавачки и шкаљарски клан, али више детаља и даље није познато.

Спекулише се да је циљ био крађа доказа, покушај нечијег бекства или можда и ликвидација неког од затвореника.

Премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић је изјавио да није искључено да је копање тунела од приватног стана до депоа Вишег суда у Подгорици, почело због најаве доласка агената ФБИ због случаја убиства Душка Јовановића. Пушка из које је убијен Јовновић чува се у депоу Вишег суда а приче да је украдена током провале засад одбацују судске и полицијске власти. Но, и вршилац дужности директора Управе полиције Никола Терзић не искључује да је контаминација доказа о атентату на Јовановића могла да буде мотив за овај упад.

Посебно буни прича о крађи неких пиштоља и пушака, јер што и сам премијер Абазовић признаје, тешко да би то могао да буде главни мотив за један овакав подухват.

Истрага

Унутар тунела нађени су и меци током увиђаја, сазнаје РТЦГ.

Важан траг могли би бити снимци са сигурносних камера у Његошевој улици, како би се видело ко су особе које су копале тунел. Али, ако је тачно да су кривици били прерушени током уласка у стан и изласка, питање је и колико ће то бити од користи.

Раније је пронађен комби за који се сумња да су га особе које су починиле ово кривично дело користиле а црногорска полиција трага за шест лица која се доводе у везу са поменутим догађајем. Узет је већи број трагова и доказа који су упућени у Форензички центар на вештачење. Сумња се да је овај пролаз, дуг бар 30 метара, пробијен пре неколико месеци.

"Вијести" су објавиле две фотографије жене и мушкарца, наводних чланова криминалне групе која је провалила у судски депо, одакле су украдени докази из више предмета.

Веће за националну безбедност расправљало је у петак о тунелу, а притом још није завршен попис свих ствари које се налазе у депоу, што би могло бити урађено до уторка.

Из Управе полиције потврђено је да је у близини Подгорице пронађен комби, за који се верује да су га користили осумњичени за обијање депоа у Вишем суду.

На недавној седници Бироа за оперативну координацију органа обавештајно-безбједносног сектора (БОК) констатовано је и да обијање депоа Вишег суда у Подгорици представља "најзначајнији и најопаснији удар на институције државе и правосудни систем".

image