Србија и Балкан

Вучић из Њујорка: Снажно ћемо штитити позицију Србије (ФОТО, ВИДЕО)

Председник Србије ће током боравка у Њујорку имати више важних билатералних састанака, на којима ће, како се очекује, главна тема бити питање Косова и дијалог Београда и Приштине, посебно након последње, неуспешне рунде разговора у Бриселу
Вучић из Њујорка: Снажно ћемо штитити позицију Србије (ФОТО, ВИДЕО)© Printscreen/buducnostsrbijeav

Председник Србије Александар Вучић, који предводи нашу делегацију на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, огласио се на свом Инстаграм профилу.

"Почели смо јутрос рано у УН. Ми иступамо у четвртак и снажно ћемо штитити позицију Србије. Уверен сам да ће грађани наше земље бити поносни на своје руководство", написао је он на Инстаграму.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш је домаћин пријема у част шефова делегација, уочи отварања Генералне дебате Генералне скупштине УН.

Генерална дебата почиње данас у 9 сати по локалном времену (15 часова по средњоевропском), а окупиће више од 140 лидера и представника држава.

Касније данас, Вучић ће присуствовати неформалном ручку који за лидере Западног Балкана организује високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ. Председник Србије биће вечерас гост на пријему који поводом Генералне дебате 78. заседања ГС УН приређује председник САД-а Џозеф Бајден са супругом.

Такође, Вучић ће током боравка у Њујорку имати више важних билатералних састанака, на којима ће, како се очекује, главна тема бити питање Косова и дијалог Београда и Приштине, посебно након последње, неуспешне рунде разговора у Бриселу.

Вучић тренутно у Њујорку присуствује заседањима, а на свом Инстаграм профилу објавио је фотографију из седишта Уједињених нација, на којој се види да се налази у друштву српског амбасадора у Америци, Марка Ђурића.

Вучић ће имати билатералне сусрете са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, са потпредседником Европске комисије Марошом Шевчовичем, са председником Републике Кореје Јун Сок-Јолом...

Председник Србије обратиће се Генералној скупштини УН у четвртак.

Вучић је боравак у Њујорку започео на пријему који је организовао немачки канцелар Олаф Шолц, поводом 50. годишњице чланства Немачке у Уједињеним нацијама. Председник је поручио да је заседање Генералне скупштине УН прилика да се глас свих за Западног Балкана чује јаче и боље.

Пријем код Олафа Шолца и позив канцелару да посети Србију

Председник Вучић је синоћ присуствовао пријему који је за учеснике Генералне скупштине приредио канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц, а поводом 50. годишњице чланства Немачке у Уједињеним нацијама.

"Срдачан сусрет са Олафом Шолцом. Искористили смо прилику да разменимо мишљења о актуелној геополитичкој ситуацији, улози и значају Уједињених нација у данашњем свету, али и о доприносу који ми, као земље чланице, можемо да дамо у решавању постојећих глобалних изазова.

Сагласили смо се да је #UNGA78 одлична прилика за лидере света да се састану и отворено разговарају о реалним проблемима са којима се сви сусрећемо. Поновио сам позив канцелару Шолцу да посети Србију, како бисмо подробно размотрили сва питања од значаја за унапређење сарадње између наше две земље", написао је Вучић на Инстаграму. 

У друштву лидера из региона

Вучић се из Њујорка ноћас огласио на свом Инстаграм профилу, где је поделио фотографију на којој се налази у друштву лидера из региона, међу којима су мађарска председница Каталин Новак, председница Словеније Наташа Пирц Мусар, бугарски председник Румен Радев, председник Црне Горе Јаков Милатовић и други.

"Ово је, такође, изузетна прилика да се и глас свих нас са Западног Балкана чује јаче и боље. Очекујем велики број састанака са колегама са свих континената, са којима ћу разговарати о јачању сарадње, обнављању неких старих, традиционалних партнерстава и грађењу нових", написао је председник. 

image