Свет

Гутереш: УН активно раде на обнављању Споразума о житу

Споразум о житу прекинут је 18. јула, након што је Руска Федерација обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење
Гутереш: УН активно раде на обнављању Споразума о житу© Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутереш изјавио је да та организација активно ради на обнављању Споразума о житу и истакао да то неће бити лак процес.

"Напорно радимо да Споразуму дамо нови живот, али то неће бити лако", рекао је Гутереш за Си-Ен-Ен.

Црноморска иницијатива, коју су 22. јула 2022. године потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, предвиђала је извоз украјинског жита и хране, као и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.

Подсетимо, Споразум о житу прекинут је 18. јула, након што је Руска Федерација обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење.

Руски председник Владимир Путин раније је истакао да услови споразума са Русијом нису испоштовани, упркос напорима УН, западне земље нису испуниле своја обећања. Путин је више пута истицао да је Запад највећи део украјинског жита извезао у своје државе, а главни циљ споразума – снабдевање сиромашних земаља, укључујући и афричке, никада није остварен.

image
VV inauguration
banner