Србија и Балкан

Потпуни промашај Приштине: Куртијево писмо наишло на осуду свих

То је и показатељ да Курти нема свест о томе шта се од њега очекује, каже министар спољних послова Србије
Потпуни промашај Приштине: Куртијево писмо наишло на осуду свихGetty © Omer Messinger

Нота коју је косовска амбасада у Бриселу послала свим сталним представницима земаља чланица ЕУ, а у којој се жали на изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака је потпуни промашај, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"То је и показатељ да Курти нема свест о томе шта се од њега очекује, већ само мисли како ће да заокружи процес независности, како ће Србија да призна Косово и како ће да протера Србе са Косова. И то је највећи проблем - што се показује да је његова политика једнострана, екстремистичка и главна препрека миру и стабилности у региону", рекао је Дачић за "Косово онлајн" у Њујорку.

Не верује, каже, да ће нота имати било каквог успеха и због тога што није Србија поставила ни Лајчака ни Жозепа Бореља на њихове позиције, већ ЕУ, уз сагласност свих држава чланица.

"Тако да је то писмо потпуни промашај, нарочито ако се има у виду да сви добро знају да је проблем у односима Београда и Приштине то што Курти одбија да спроведе нешто на шта су се обавезали и ЕУ и Београд и Приштина још пре 10 година. И он напада Лајчака који се залаже да се прво формира ЗСО, па да се онда разговара о свему. А, то је требало да се уради још пре 10 година", подсетио је Дачић.

Подсетимо, јуче је портпарол ЕУ Петер Стано рекао да Лајчак има подршку свих 27 чланица Уније. Он је осудио поступак Куртија, додајући да су све оптужбе без основа.

Претходно је Лајчак добио подршку и од осталих западних званичника.

Бивши изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти предузео једностране акције које су довеле до осуда међународне заједнице "као никада раније" и оценио да ће због тога трпети последице.

image