Свет

Представници Приштине се жалили на Лајчака: Отворено је на страни Србије

У објављеној ноти се наводи и да је Мирослав Лајчак пристрасан, да је "генерално прихватио ставове Србије" и да се дијалог претворио у разговор између "Косова и Лајчака"
Представници Приштине се жалили на Лајчака: Отворено је на страни Србије© Tanjug/AP/Virginia Mayo

Амбасада тзв. Косова у Бриселу, упутила је данас "вербалну ноту" свим сталним представницима 27 земаља ЕУ у којој износи озбиљне замерке и критике на рачун специјалног изасланика Уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, тврдећи да је пристрасан и да се разговор, практично, претворио у дијалог између "Косова" и Лајчака", сазнаје "Косово онлајн".

У ноти му замерају да није реаговао на "кршење споразума од стране Србије", јер се Србија није суочила са било каквим последицама ЕУ за "тако очигледно кршење споразума".

Додају да је "Косово" у потпуности ангажовано и посвећено процесу нормализације, те да је Курти, преко главног преговарача, Бесника Бисљимија поднео "три конструктивна предлога" за План имплементације и коментарисао све нацрте које је предложио Лајчак, док Србија "није поднела ниједан".

"Наша стална брига је, међутим, била то што је Лајчак одбио да у План укључи чланове који намећу обавезе Србије, које су биле пресудне за пристанак 'Косова' на споразум. То је крајње неправедно - инсистирати да 'Косово' испуни своју погодбу без инсистирања на томе Србија испуњава своје - поготово што се председник Србије више пута заклиње да то неће учинити, јавно", наводи се у ноти коју је објавио овај портал.

Наводе и да је посредник у дијалогу "генерално прихватио ставове Србије", која је "одбацила уравнотежен приступ".

"Овај неуравнотежен приступ ремети фер нагодбу у средишту француско-немачког предлога и стога би угасио сваку наду у нормализацију односа између 'Косова' и Србије још дуго. Приступ Лајчака је био да се у потпуности усклади са инсистирањем Србије да не испуни никакве обавезе по члановима 1–5. Основног споразума који обухватају најважније елементе онога што би биле европске вредности добросуседских односа, мирних решавање спорова, и међусобно признавање територијалног интегритета и међународног јурисдикције", наводи се у ноти Приштине.

За њих је "необјашњиво" да је Лајчак инсистирао да ти чланови остану ван Плана имплементације.

Замерке на Лајчака имају и када је у питању последњи састанак, 14. септембра у Бриселу, јер је, кажу, и поред "конструктивног Куртијевог предлога", од почетка "одбио да настави дискусију, прерано изјавивши да је стране нису могле да пристану на свеобухватан план и да је предлог Србије одбијен такође".

Истичу и да је од 18. марта само "Косово" било ангажовано на доношењу конкретних предлога о Плану имплементације споразума, док је Србија инсистирала на ЗСО. И, уместо да Србија доноси контра-предлоге, то је, тврде, чинио Лајчак који је поднео сопствени предлог "против предлога 'Косова'".

"На овај начин, дијалог између 'Косова' и Србије претворио се у дијалог између `Косова` и Лајчака. Посредник се чак упустио у лажно представљање, лажно тврдећи да су овај документ делили са 'Косовом' у прошлости", наводи се у ноти.

Додаје се и да постаје очигледно да Србија и Лајчак "деле исту логику" – прво ЗСО, као предуслов, а затим обавезе Србије за спровођење Споразума.

"Дошли смо до тужне спознаје да је европски посредник прихватио став Србије. То подразумева прећутно одустајање од Основног споразума и то ће избрисати све што смо постигли током прошле године", додаје се у документу.

Према Приштини, ЕУ не треба да подржава делимично и неуравнотежено тумачење споразума, веч да се отворено запита "да ли се Србија држи споразума у ​​целини или не".

"Уколико буде успеха у добијању потврде до Лајчака и Србије да имамо неупитан споразум, који треба применити у целини, 'Косово' остаје спремно да започне разговоре о самоуправљању косовских Срба, као део процеса имплементације у коме се и Србија обавезује да ће испунити своје обавезе. Зарад стабилне будућности западнобалканске шесторке, сви треба да удвостручимо напоре да дођемо до нормализације. Косово још једном гарантује да ће верно спровести свој део погодбе. Тражи само сличне гаранције друге стране", закључује се у ноти послатој на адресу свих сталних представника у Бриселу.

Ово није једино писмо које је из Приштине, са примедбама, послато страним представницима. Курти је раније данас на прес конференцији у Приштини рекао да је послао писмо са образложењем немачком канцелару Олафу Шолцу, француском председнику Емануелу Макрону, италијанској премијерки Ђорђи Мелони и америчком секретару Антонију Блинкену у вези са дијалогом одржаним 14. септембра у Бриселу, у којем је навео да Лајчак не води процес како треба.

"Прво што сам урадио 15. септембра је то да сам послао писмо са образложењем у Париз, Берлин, Рим и Вашингтон. Париз и Берлин су потврдили да су прихватили писмо. Зато сам послао писмо и канцелару Шолцу, председнику Макрону, премијерки Мелони и секретару Блинкену. Овде имамо посла са изаслаником који је искривио процес, не фокусирајући се на потпуну примену основног споразума, већ дозвољавајући да се кола ставе испред коња", рекао је Курти.

Ипак, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, у обраћању након последње рунде дијалога у Бриселу, рекао је да Курти није хтео да прихвати компромисни предлог ЕУ, већ је инсистирао на одредби о признању "Косова" од стране Београда. Са друге стране, навео је да је Вучић прихватио компромисни предлог ЕУ о путу нормализације односа.

Како је пренео Борељ, Курти није био спреман да крене напред и започне кредибилан процес успостављања Заједнице српских општина, већ је инсистирао да се "де факто" признање успостави као први корак.