Србија и Балкан

Коњуфца: Прво признање косовске независности, па онда ЗСО

Председник приштинског парламента је оптужио и Мирослава Лајчака да је на страни Србије
Коњуфца: Прво признање косовске независности, па онда ЗСО© ZUMAPRESS.com/Global Look Press)

Председник приштинског парламента Гљаук Коњуфца изјавио је да постоји само један кључ за наставак дијалога, а то је да се Заједница српских општина формира заједно уз признање тзв. Косова од стране Србије, преноси "Економија онлајн".

Он је изнео и уверење да Приштина не може да направи ниједан корак напред у процесу дијалога ако није на помолу признање Србије и подсетио да је са тим обећањем Самоопредељење дошло на власт.

Такође је рекао да се представник ЕУ у дијалогу Мирослав Лајчак са својим позицијама налази на страни Србије и да коментари које је тим поводом изнео премијер Аљбин Курти, нису оптужбе већ опажања.

"Примећено је да су Лајчакови ставови, које он највише артикулише,  ставови које заузима Србија. Став Србије је да Косово треба безусловно да направи ЗСО. Мислим да ово уопште није фер. То је одступање од првобитне идеје. Првобитна идеја је да нема Заједнице без признања. Назовите то де факто признање, то је признање државности Косова. Србија треба да се сагласи да када пређете границу на Мердару да сте у другој држави", навео је Коњуфца.

Додао је да је одговорност тзв. Косова да пронађе облик Заједнице који је у складу са Уставом и који не крши правни поредак.

"Само је један кључ могућ да се дијалог помери напред, Заједница заједно са признањем, иначе нема напретка у дијалогу", закључио је Коњуфца.

image