Србија и Балкан

Комшић: Србија и Хрватска раде на дубљој етничкој подели БиХ

Председавајући Председништва БиХ је додао да Србији и Хрватској у подели БиХ помажу и поједини чланови међународне заједнице
Комшић: Србија и Хрватска раде на дубљој етничкој подели БиХ© AP Photo/Richard Drew

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић оптужио је данас пред Генералном скупштином УН Србију и Хрватску да упорно раде на дубљој етничкој подели БиХ.

Он је рекао да на Западном Балкану не може бити мира док БиХ не добије подршку "против оних који продубљују етничке поделе" у тој земљи и док њени суседи не престану да покушавају да је поделе и обесмисле.

Суседне земље је оптужио да урушавају грађанске и демократске принципе који су основа за развој и останак квалитетних људи у држави, преноси портал "Кликс.ба".

Комшић је додао да Србији и Хрватској у подели БиХ помажу и поједини чланови међународне заједнице.

"Постоје различите идеје, планови и намере за променама међународно признатих граница, за реорганизацију региона у нешто што нема додирне тачке са демократијом. За такве активности и политике суседне земље врло често имају, на први поглед изненађујућу и неочекивану подршку из земаља које сматрамо демократским, либералним државама и друштвима", рекао је Комшић.

Критике и Шмиту

Комшић је поручио да грађани БиХ то неће дозволити и упутио је критике на рачун високог представника Кристијана Шмита, рекавши да је својим активностима у БиХ продубио етнички принцип који годинама ствара проблеме.

"Последње интервенције међународних представника у Босни и Херцеговини, односно интервенције високог представника, путем чињења правног насиља и суспендовања ентитетског устава на 24 сата, што је незапамћен преседан у демократском свету, не да нису отклониле сметње за нормално функционисање државе, него су ојачале недемократски етнички принцип и продубиле дискриминацију грађана у Уставу и Изборном закону", рекао је Комшић.

Комшић је критиковао и Агенду УН о управљању миграцијама, с обзиром на то да се у земљама порекла и транзита, фокусирају само на права избеглица, али не и на то да избеглице могу бити генератори промена у тим државама.

Комшић је на примеру Босне и Херцеговине објаснио да такво управљање миграцијама утиче на развој мањих држава и предочио да се у БиХ људи одлучују да напусте своју земљу и потраже боље услове за живот јер су уверени у недостатак перспективе.

У таквом систему најчешће нема најбољих људи на кључним местима, оних који својим знањима и способностима могу да изграде политички, економски и друштвени систем у Босни и Херцеговини, закључио је Комшић.

image