Србија и Балкан

Медији: Курти кренуо у "лов" на подобне Србе

Премијер тзв. Косова разматра да у четири српске општине замени председнике општина који су поднели оставке
Медији: Курти кренуо у "лов" на подобне Србеwww.globallookpress.com © Andreas Gora/Keystone Press Agency

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти размишља о томе да у четири српске општине на северу постави координаторе као замену за председнике општина који су поднели оставке у приштинским институцијама.

Како "Новости" сазнају, власти у Приштини разматрају да изаберу координаторе из редова Албанаца који би управљали "на даљину" пошто им Срби сигурно не би дозволили приступ лакалним органима.

Ова идеја, оцењује лист, само ће долити уље на ватру јер је ранија Куртијева најава да ће бити одржани избори у Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку изазвала отпор међу српским становништвом.

Иако по тзв. косовском Уставу приштинска администрација има права да распише изборе у српским општинама на северу Космета, мало је вероватно да би тај сценарио успео будући да се постављају питања ко би на њима учествовао, како би се гласање спровело на терену без општинских изборних комисија, укључујући и банална техничка питања попут оног где би бирачке кутије биле постављене, наводи лист.

Пред Куртијем се отворило и питање како у Скупштини да надомести одлазак десет посланика Српске листе. Иако њихови гласови у парламенту нису пресудни за опстанак владајуће већине, ипак без њих не могу да се мењају и усвајају важни закони, као и Устав самопроглашеног Косова.

Прву могућност коју сада има Курти јесте да десет упражњених места "додели" посланицима СЛ који су приликом расподеле мандата остали "испод црте". Друга опција је противзаконита, а подразумева да посланичке књижице понуди другим српским странкама које су учествовале на прошлим парламентарним изборима. Управо зато Курти је већ кренуо, према сазнањима "Новости", у "лов" на подобне Србе који би заузели поменутих десет места.

"Ми смо се вратили десет година уназад. Ситуација је данас иста као и 2013. године, јер ми немамо ниједног Србина у институцијама на северу Косова и Метохије чак ни у администрацији", рекао је листу Далибор Јевтић, потпредседник Српске листе и градоначелник општине Штрпце.

Он појашњава да је закон јасан и да се након подношења оставки српских посланика упражњена места попуњавају следећим кандидатима по редоследу на листи.

"Пошто готово сигурно знам да следећи кандидати на нашој листи неће прихватити да буду посланици, прописи кажу да би свако уступање њихових мандата некој другој политичкој опцији било противзаконито. Али, познајући представнике власти из Приштине верујем да су они спремни да мандате Српске листе понуде по свом нахођењу", напомиње Јевтић.

Косовски Срби поднели су оставке на своја места у институцијама у знак протеста због одбијања Приштине да измени одлуку о пререгистрацији возила за РКС таблице.

image