Србија и Балкан

Вучевић: Срби ће се вратити у институције када Приштина почне да испуњава обавезе

Министар одбране каже да наставак дијалога зависи само од Приштине и њене жеље да испоштује обавезе и имплементира Бриселски споразум
Вучевић: Срби ће се вратити у институције када Приштина почне да испуњава обавезеNone © FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је данас да ће се Срби вратити у институције на северу Косова и Метохије кадa Приштина почне да испуњава своје обавезе и почне да поштује Бриселски споразум.

"Срби ће се вратити у институције, ово није трајно напуштање институција, ово је суспензија до имплементације Бриселског споразума и до испуњавања обавеза од стране Приштине. Српска страна је све испунила, а албанска страна не" објаснио је Вучевић за ТВ Пинк.

Вучевић је истакао да је ситуација на КиМ мирна, али је велика напетост, проузрокована једностраним одлукама администрације у Приштини, забрињавајућа и може да води даљој ескалацији.

"Ситуација је постала екстремно деликатна након смене Ненада Ђурића који је био регионални командир полиције, рејона севера и одлуке Срба да напусте све институције на територији покрајине", нагласио је Вучевић.

Он сматра да су Срби реаговали демократски и достојанствено, али да је на неки начин тај чин изнуђен због једностраних одлука Приштине, који су, како каже "сатерани у ћошак, и то траје већ 23 године".

Коментаришући позиве на суздржаност обе стране, Вучевић је рекао да је Београд уздржан већ 10 година, од како је потписан Бриселски споразум, а да албанска страна није имплементирала ни основне обавезе тог споразума.

"Европска унија прво треба да одговори да ли је Курти поништио Бриселски споразум, да ли је могуће да је Курти јачи од онога што је гарантовала ЕУ, да ли ћемо тако вршити делегирање правних аката и споразума, јер онда је бесмислено све и идемо у потпуни ћорскокак", истиче Вучевић.

Што се тиче развоја безбедносне ситуације он сматра да КФОР и Еулекс морају да надоместе недостатак Срба у институцијама.

"КФОР мора да субституише и надомести одлазак или суспензију српских полицајаца на сјеверу КиМ. Било би погубно да Курти пошаље своју полицију на Косово. Не мислим да КФОР постане полиција, али је много важно да обавља питања суштинске безбедности свих Срба на КиМ", напомиње Вучевић.

image