Србија и Балкан

Опозиција потписала "Договор за победу": Основа за коалиције и смену режима?

Споразум су парафирали "технички организатори" протеста "Србија против насиља"
Опозиција потписала "Договор за победу": Основа за коалиције и смену режима?© FOTO TANJUG/ STR/ bs

Такозвани "технички организатори" протеста "Србија против насиља" потписали су данас у Скупштини Србије споразум назван "Договор за победу", који ће, како се најављује, отворити шири политички простор, односно створити основу за прављење коалиција.

"Договор за победу" парафирали су шефица посланичке групе "Правац Европа" Мариника Тепић, шеф посланика ДС-а Зоран Лутовац, шеф посланичке групе "Народни покрет Србије – Еколошки устанак – Ново лице Србије" Мирослав Алексић, шеф посланичке групе "Морамо – Заједно" Небојша Зеленовић, и шеф посланичке групе "Зелено-леви фронт" Радомир Лазовић.

Овај део опозиције сматра да је њихов најважнији задатак "развлашћивање и смена недемократске и криминалне власти, као предуслов реформисања Србије у сигурно и добро место за живот".

"Сматрамо да је упркос постојећим дубоким идеолошким разликама у опозицији овакав договор могућ, а његово постизање води до изборне победе", наводи се у споразуму, док посланик Лазовић за Н1 појашњава да је, како би опозиција победила на изборима, неопходан договор свих опозиционих учесника и окретање оштрице критике ка криминалној власти.

Опозционе странке договориле су се да ће се међусобно уважавати и подржавати, сарађивати у спречавању изборних неправилности и контроли избора, као и да ће спроводити заједничку кампању за излазак бирача на гласање. Потписано је и да предизборне платформе и листе треба блиско да сарађују на развлашћивању "криминалног режима" без обзира које ће их појединачне организације чинити.

"Организације које могу продуктивно да сарађују и привлаче нове бираче треба да остваре ближу предизборну сарадњу, уколико то доприноси бољем резултату опозиције против режима. Формирање једне заједничке листе или више идеолошки сродних листа треба да зависи од очекиваног најбољег резултата за победу на предстојећим изборима", наводи се у споразуму овог дела опозиције у коме се додаје да се мора водити рачуна како би се избегло расипање гласова.

Лазовић поручује да опозиција захтева хитно одржавање ванредних парламентарних и београдских избора до краја године, "како би опозиција као први корак након смене режима зауставила даље урушавање друштва у сваком аспекту".

"Нисмо се сакупили због најбољег резултата, већ због победе. И зато тражимо не подршку грађана, већ укључивање грађана, да сви заједно дамо колико можемо да се изборимо за живот у нормалној држави", изјавио је Лазовић, а пренела телевизија Н1.

Потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић изјавила је да ће овај политичка групација инсистирати на предизборним условима.

Она каже да се и даље инсистира на истим захтевима.

"На РЕМ-у, који не ради свој посао, РТС који не извештава по закону, осим у 45 дана кампање, када мора да укључи све изборне такмаце. Не тражимо ништа више од онога што нам припада по закону, нека се само понашају у складу са законом. РТС је јавни сервис који грађани плаћају. Тражимо равномерну заступљеност у односу на нашу заступљеност у парламенту", нагласила је Тепић.

Председник ДС Зоран Лутовац поручује да опозиција тражи слободне, парламентарне изборе, "а не онакве какве су расписивали до сад".

"Ако он буде и даље инсистирао на лажним изборима, оно што ми са грађанима можемо да урадимо – јесу протести на улицама", рекао је Лутовац додајући да опозиција без грађана не може да се избори за слободне и поштене изборе.

Лазовић је искључио сваку сардању са странкама на власти након избора, а у случају победе.

"Сматрамо да су се показали до сада и да је држави потребна темељна промена. Што се тиче Народне странке, она је у процесу ових разговора у једном тренутку престала да учествује у договорима, када смо тражили расписивање избора и од РТС да адекватно извештавају о протестима. Тако да је то више питање за њих", рекао је.

Лутовац је додао да је са делом опозиције која је продесно орјентисана сарадња добра.

"Ми смо захваљујући њиховим потписима заказали седницу парламента мимо воље владајуће већине, на којој смо спречили да се трагедије у ‘Рибникару’ и у Младеновцу заташкају. Дакле, постоје моменти у којима та сарадња може да се одвија. Али, овде је питање како наћи формулу која доноси највећи број гласова и да остваримо победу. Да избегнемо одбијање, а да створимо синергију", нагласио је Лутовац.

Део опозиције која технички организује "Протест против насиља" најавио је и велике демонстрације за суботу, 23. септембра, у 18 сати испред Скупштине Србије.

"Биће постављена велика бина на којој ће се појавити сви они људи који су говорили претходних месеци на протестима, сви људи који су жртве система – сви ће се представити, да наставимо борбу за уређено друштво", рекао је Мирослав Алексић из Народног покрета Србије.

Како је навео, протестна шетња ће се кретати од Скупштине ка РТС-у.

image