Србија и Балкан

Ескобар: Помало сам забринут изјавама из Приштине, не сумњам у Лајчака

Не налазим никакве доказе о дослуху у раду како би се давала предност интересима Србије у овоме, нагласио је изасланик САД за Западни Балкан
Ескобар: Помало сам забринут изјавама из Приштине, не сумњам у Лајчака© ATA Images, all rights reserved

Након последње, неуспешне рунде дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине у Бриселу, Европска унија је означила премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија као одговорног за то што није било помака у дијалогу.

Курти је на то изјавио да се специјални представник Европске уније "позиционирао против Косова".

Изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар у интервјуу за Радио Слободна Европа је рекао да "не налази никакве доказе пристрасности" код специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

"Не налазим никакве доказе о дослуху у раду како би се давала предност интересима Србије у овоме", рекао је Ескобар.

Ескобар је рекао да је "помало забринут" порукама из Приштине, у којима се критикује Лајчак.

Он је истакао да САД очекују да обе стране "појачају своју посвећеност, а за Косово да покаже више прагматизма и реализма у свом приступу ЕУ".

На питање шта види као излаз из застоја у ком се тренутно налази дијалог, Ескобар је рекао да тренутно нема алтернатива за дијалог, тако да је важна ствар за обе стране да наставе да се држе дијалога.

"Сигуран сам да сте видели изјаву Бореља. Ми заиста позивамо косовску страну да буде конструктивнија. И морам да кажем да сам помало узнемирен због порука које долазе из Приштине. Ја сам радио са специјалним представником ЕУ. Не налазим никакве доказе пристрасности. Не налазим никакве доказе о дослуху у раду како би се давала предност интересима Србије у овоме", нагласио је Ескобар.

"Оно што ми покушавамо да урадимо, што ЕУ покушава да уради јесте да створимо услове за нормализацију и хармонизацију за интеграцију у ЕУ у исто време. Тако да мислим да је одговор да обе стране појачају своју посвећеност, а за Косово да покаже више прагматизма и реализма у свом приступу ЕУ", додао је.

На констатацију да је Европска унија саопштила да ће размотрити додатне мере ка обема странама уколико не крену напред са имплементацијом Охридског споразума и његовог анекса и питање да ли САД разматрају потенцијалне мере према обе стране у том случају, Ескобар каже да не би рекао да су то мере, већ поседице.

"А ја ћу вам рећи да последице са којима се суочава Косово јесу да ако одбију да сарађују са ЕУ, ЕУ се неће ангажовати на додатној помоћи и додатним мерама за интеграцију. Мислим да те мере имају утицаја на Косово и на косовску економију. Надам се да ћемо барем билатерално, Сједињене Државе моћи да радимо са Косовом на проналажењу начина да се те мере уклоне у 2024", рекао је Ескобар.

Каже да не постоји рок за то и да је то несрећна околност.

"Тако да су те мере на неодређено време докле год се не крене ка напретку у имплементацији Охридског споразума и плана за деескалацију", нагласио је.

Говорећи о Заједници српских општина, он је подсетио да је више пута речено да она не би требало да створи проблеме "унутар Косова, у његовом функционисању".

"Треба да буде у складу са њиховом законском легислативом, треба да буде у складу са Уставом. У оквиру тога и даље мислим да постоји огроман капацитет, како би се дозволило Србима да управљају својим општинским службама на начин који најбоље одговара њиховим грађанима, а да не постану Република Српска. Тим питањем смо се више пута бавили", истакао је Ескобар.

Наглашава да је разочаран што се и даље поставља питање - да би то била Република Српска.

"Неће то бити. Заиста се ради о томе да општинске власти раде оно што општине већ раде на српском језику", додао је.

Говорећи о томе што је скупштина Републике Српске, отишла је корак даље ка усвајању "закона о страним агентима", сличног оном који се већ примењује у Русији, Ескобар је рекао да не би рекао да је сличан као тамо, већ да је идентичан.

"Дакле, за нас је то антидемократски чин, опасан чин. И ми то видимо као очајнички потез власти која покушава да ућутка независне новинаре да укажу на све недостатке. Говорећи новинарима да не могу да објаве истину, они не могу да сакрију истину. Мислим да овај закон никако не може помоћи да се Босна и Херцеговина, а посебно Република Српска, приближи Европи", додао је.

Сматра да је то план и да председник Републике Српске Милорад Додик заправо нема намеру да помогне приближавању Републике Српске Европи.

На питање, да ли високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит ужива довољну подршку с обзиром на последња дешавања и изјаве председника Републике Српске Милорада Додика да ће Шмит бити депортован ако покуша да уђе у Републику Српску, Ескобар каже да Додик нема та овлашћења.

"Дозволите ми још да кажем да је улога високог представника у Босни и Херцеговини зацртана у Дејтонском мировном споразуму. Дакле, он је важан део Дејтона. Његов легитимитет се црпи из Дејтона. И он има нашу пуну подршку, има и пуну подршку Европске уније. И не само то, има пуну подршку Савета за имплементацију мира", закључио је Ескобар.

image