Србија и Балкан

Ескобар: Лаж да САД желе да искључе Србе из црногорске владе

САД такође желе да Црна Гора има добре односе са Србијом, али да је питање какве су намере црногорских партија које су казале да ће повући признање Косова, које доводе у питање чланство у НАТО-у, противе се санкцијама Русији, поручио је специјални амерички изасланик за Западни Балкан
Ескобар: Лаж да САД желе да искључе Србе из црногорске владе© Milos Tesic/ATAImages

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је данас да очекује формирање проевропске, реформске владе у Црној Гори коју би требало да чине странке које имају исти фокус.

У интервјуу за ТВЦГ, Ескобар је изразио разочарање мањинском владом Дритана Абазовића и истакао да није тачно да САД желе да искључе Србе из нове владе.

"Црна Гора је сјајан савезник и веома близак партнер САД. Ми смо такође задовољни што је Црна Гора у 21. век ушла са новом генерацијиом лидера. Оно чему се надамо и што очекујемо јесте да ће Црна Гора формирати проевропску владу, посвећену чланству у НАТО-у и борби против корупције", казао је Ескобар.

Он је додао да САД стално понављају да би влада требало да се састоји од странака које имају исти фокус.

"То су наша очекивања", рекао је Ескобар.

Додао је да је разговарао са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем, коју му је саопштио да је сагласан са америчком визијом владе, али да је он не саставља, већ мандатар Милојко Спајић.

Русија највећи изазов за европску безбедност

"Милатовић је казао да је сагласан са нама, сагласан је да је Русија највећи изазов за европску безбедност. Он разуме изазове који се тичу Украјине и напоменуо је да он није тај који формира владу, али питао сам га да ли подржава проевропски начин формирања Владе", рекао је Ескобар.

Он је додао да је оно што говори лидерима у Црној Гори исто што говори широј јавности.

"Нема скривених порука. Рећи ћу да је дезинформација да САД желе да искључе Србе из владе, заправо све партије које тренутно воде преговоре су у добрим односима са Србијом", каже Ескобар.

Он је додао да САД такође желе да Црна Гора има добре односе са Србијом, али да је питање какве су намере црногорских партија које су казале да ће повући признање Косова, које доводе у питање чланство у НАТО-у, противе се санкцијама Русији и многе друге ствари које су понављали до последњих избора.

"Ако кажу да су проевропске и посвећене НАТО-у, зашто то нису говорили током избора? То је оно што нас брине и узнемирава у вези са про-руским партијама у Црној Гори", оценио је Ескобар.

У осврту на изјаву Милатовића да Црна Гора жели да буде највећи и први стратешки партнер САД на Западном Балкану, рекао је да је то потпуно могуће.

"Потпуно је могуће да Црна Гора доприноси и регионалној и европској стабиности као чланица НАТО-а. Рекао бих да са председником Јаковом Милатовићем имамо реалне могиућности отварања нових поглавља у нашој сарадњи", навео је Ескобар.

Одговарајући на питање о мањинској влади Дритана Абазовића, Ескобар је саопштио да је на том питању било много разочарања, која се тичу не само Абазовића него и резултата те владе.

"Очекивали смо да Црна Гора неће изгубити две године у напорима да се придружи ЕУ. Очекивали смо да ће Црна Гора више да уради", казао је Ескобар.

image