Србија и Балкан

Ескобар: Куртијево писмо нетачно, Лајчак и Борељ не раде за Русе; Охридски споразум бољи за "Косово"

Курти изгледа покушава да постави услове за Европску унију, рекао је Габријел Ескобар
Ескобар: Куртијево писмо нетачно, Лајчак и Борељ не раде за Русе; Охридски споразум бољи за "Косово"© A.K./ATAImages

Изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар уздржао се да окарактерише недавни састанак председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Бриселу као "колапс" и уместо тога га је описао као политички развој у коме укључене стране нису успеле да приђу ближе решењу.

"Не бих то окарактерисао као колапс", рекао је Ескобар. "Рекао бих да нисмо успели да зближимо стране", додао је.

Говорећи о писму које је наводно Курти написао Блинкену, а у ком је критиковао Мирослава Лајчака и Жозепа Бореља, Ескобар је рекао да је писмо чињенично нетачно, јер се у њему наводи да Лајчак и Борељ имају договор са Русијом како би имали пристрастан приступ према "Косову".

"Пратио сам процес веома, веома пажљиво и био сам присутан у Бриселу током многих састанака. И могу вам рећи, ту нема пристрасности", истакао је.

Ескобар је изразио уверење да споразум у Охриду "заправо више користи Косову него Србији", истичући да се пред Србију постављају већи захтеви него пред "Косово".

"Напади на Лајчака и Бореља су неоправдани. Такође мислим да би требало да престану", нагласио је Ескобар.

Он је у свом трећем интервјуу, поред оних које је недавни дао за "Радио Слободна Европа" и "Глас Америке", за "Павловић Тудеј" рекао да је дијалог једини пут.

"То је важно, посебно за Косово, јер како се односи две стране нормализују, тако се усклађују и са Европском унијом. Потребан нам је европски пут за Косово, кроз европски процес, а то је дијалог, европски план, а то је Охридски споразум и Бриселски споразум", нагласио је он.

На коментар да у светлу недавне опаске Жозепа Бореља о очигледној невољности премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на компромис, се поставља питање - да ли Курти искрено жели да буде део дипломатског решења?

"Не могу да говорим у име господина Куртија. Али изгледа да он покушава да постави услове за Европску унију. Сада, да ли премијер земље од милион и по људи може бити тај који диктира услове трансатлантској заједници од 700 милиона људи, мислим да у том односу треба бити мало реалан. Тако да се надам да можемо да доведемо Косово до прагматичнијег и реалнијег места", нагласио је Ескобар.

На питање која је његова порука за Куртија, Ескобар је рекао да не губи време.

О ЕКСПУ 2027

У региону Западног Балкана, Србија добија међународну важност као домаћин ЕКСПО 2027.

На питање да ли би могао да изабере две или три ствари које Србија тренутно ради добро, Блинкенов највиши дипломата за овај регион је набројао неке ствари.

"Пре свега, рекао бих да Србија добро ради у привлачењу међународних инвестиција. Око половине директних страних инвестиција у региону иде у Србију. Други је да Србија заправо ради на стварању радне снаге 21. века. Универзитети у Србији су заиста добри. Они се труде да са другим институтима раде на томе да њихови људи буду конкурентни у економији заснованој на знању и рекао бих да је премијер Србије на то веома фокусиран. Дакле, то је неколико ствари које раде прилично добро", истакао је он.

image