Србија и Балкан

Вучић: Народ са КиМ се побунио против Куртијевог терора, међународне снаге одобриле убијање Срба

Александар Вучић каже да су тројица Срба са КиМ страдала, двојица сасвим извесно од снајперске ватре, са велике удаљености, док су две особе тешко рањене. Постоји бојазан да је страдало и четврто лице
Вучић: Народ са КиМ се побунио против Куртијевог терора, међународне снаге одобриле убијање Срба© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да је данас један од најтежих дана за Србију и њен народ, од 2004. и 2008. године.

"Ноћас око 2.46 група Срба са КиМ поставила је два камиона као барикаде у Бањској, на северу КиМ. Затим долази и Косовска полиција која покушава да уклони барикаде, након чега долази до сукоба. У сукобу је убијен полицајац и рањено још једно лице. У 8.57 административни прелази Јариње и Брњак су затворени, пуцњаве и окршаји и даље трају. У 10.15 Албанци саопштавају да су четири српске општине зона антитерористичке операције", наводи Вучић.

Он истиче да је "свакога дана у Бриселу и Њујорку упозоравао да до свега овога може да дође", али да је мало ко хтео да слуша.

"Срби су се побунили, не желећи да трпе Куртијев терор. Од 3. новембра, када је Курти из Берлина сменио командира Ђурића, 62 пута су користили такозвану косовску полицију против Срба", додаје председник Србије и напомиње да ни на један начин не правда убиство албанског полицајца.

Вучић каже да су тројица Срба са КиМ страдалa, двојица сасвим извесно од снајперске ватре, са велике удаљености, док су две особе тешко рањене. Постоји бојазан да је страдало и четврто лице, а једној особи нису хтели да укажу помоћ и зато је животно угрожена, за шта, као доказ, додаје Вучић, постоје тонски снимци.

Према речима председника Србије, десетине Срба су за више од једног сата били потпуно окружени и десио се бруталан напад на њих, "очигледно је то урађено заједно са међународним снагама".

"Пратили смо, пресретали, шта је та албанска полиција радила, ми ћемо вам показати доказе, можда чак већ током конференције, чекамо само због превода. Они су користили снајпере и извршили поготке и на приватне куће, где никога није било, где су старци седели у кући. Та лица су, према нашим сазнањима, дошла до манастира Бањска јер су имали двојицу младића који су били повређени и којима је била потребна помоћ. Ово је био разлог зашто су то урадили. Онда је кренула спин револуција од јутрос. Једном је пало на памет да би требало поново да оптуже Србију", објашњава Вучић.

Он каже да је "међународна заједница дала 'кард бланш' за убијање косовских Срба после убиства албанског полицајца у Бањској и да нико од њих данас није радио на деескалацији ситуације на КиМ".

"Приде их снајперима јуре и убијају, што никада другде нису дозволили на такав начин, да би тиме оставили север Косова и Србе без мушких глава које би могле да се супроставе терору премијера приштинских привремених институција Аљбина Куртија. То је цела суштина."

Председник Србије додаје да је питање је да ли ће једно лице преживети само зато што нису хтели да му укажу помоћ, те да "постоји тонски снимљено како се албанска полиција смеје и како говори - пусти га да умре".

Он наводи да су албански портали објавили да је убијен Павле Бихали, како би направили везу са Београдом, и додаје да су албански медији пустили мноштво инфрормација које су ноторне лажи, као и она да се вернике монаштво држи као таоце.

"Албанци су, хвалећи се да су убили терористу, показали снимак из Нагорно-Карабаха. Није било важно како ће да слажу, већ да се кривица за убиство албанског полицајца свали на Београд и да покажу како имају право да малтретирају грађане на северу КиМ. Посебно су нападали и Српску православну цркву, по старој мантри и ноторној лажи да се преко цркве преноси неко оружје. О томе је лагао и Курти и сви други. Подразумева се свако нормалан ће осудити убиство, али је интересантно да за покушај убиства нико није издао саопштење о 'гнусном' или 'одвратном', са чим смо сагласни. Само их питам шта би са Драгишом Гаљаком и шта је са истрагом за покушај убиства. Зато што их то не занима, јер су таквом брзином опколили Србе и показали како су они криви за све" каже Вучић.

Аљбин Курти је једини кривац, једини човек који жели сукобе и рат - јасан је Вучић. Он додаје да црква ни на који начин није била умешана у инцидент, као и да војска и полиција из Србије немају никакве везе са истим.

"Жели да нас увуче у рат са НАТО-ом и то је једино што ради све време. Када је постојао такав вид сукоба у Северној Македонији свет је то заустављао, а данас су рекли побијте их све. Када је Србија ишла у Дреницу да се обрачунава са онима који су хтели отцепљење од међународно признате државе они су рекли да су то били борци за слободу предвођени Адемом Јашаријем, а не терористи. Само су изгледа Срби увек терористи", истиче председник Србије и додаје да је за то наук за све "да знамо са ким имамо посла".

"Цео дан смо имали заседање Савета за националну безбедност и одлуке ћемо доносити пажљиво, детаљно их припремити и са тим одлукама изаћи пред грађане и наш народ на КиМ", напомиње Вучић.

Он је позвао међународну заједницу да се Заједница српских општина формира, као и да на северу КиМ Срби буду полицајци.

"То је једини начин да Срби не буду протерани са својих огњишта или да не буде више сукоба. Позивамо наш народ на мир и уздржаност и молимо их да верују својој држави. Наше је да исцрпимо све што можемо да не дође до већег крвопролића, да покушамо да сачувамо мир", каже председник Србије.

Вучић је изнео и доказе да су полицајци одбили да укажу помоћ рањеном Србину.

"Албанац каже - имамо једног рањеног поред цркве. Је л' ти треба помоћ? Треба. Добро, није ни толико хитно, није штета да умре", прочитао је Вучић транскрипт аудио-записа насталог данас на северу КиМ.

На питање о понашању међународне заједнице председник Вучић одговара да је лицемерје њихово средње име и да су све време тражили разлог за ово - притисак на Србију да призна Косово је суштина.

Вучић каже да је најважнија порука онима који мисле да ће извршити притисак да Србија призна независно Косово - "никада вам нећемо признати независно Косово, можете све да нас побијете, да нам урадите шта год хоћете".

"Никада Србија неће признати накарадну творевину коју сте направили бомбардовањем Србије и лажима. Да разговарамо смо увек спремни, а на признање Косова, формално или неформално, заборавите", поручује Вучић.

На питање новинарке Н1 Вучић је поменуо да је у истима било инсинуација да је српска војска дала униформе и да је Србија крива за данашња дешавања.

"То нису униформе војске ни полиције Србије. Униформе се купују на тржишту и није никакав проблем да се набаве", истиче Вучић.

Додаје да без дозволе Кфора није могућ улазак на миран начин.

"Не мислим да је проблем што су људи данас били закључани, већ што су Албанци пуцали по околним кућама. Нисам схватио смисао свега тога", каже Вучић и истиче да су ваљда Албанци страховали да у тим кућама има неко ко ће им пружити отпор.

Кфор је задужен за слободу кретања, они су требали да их штите и да склоне барикаде, каже председник Србије.

"Много је Срба страдало за слободу Србије и за КиМ у Србији, али једно је сигурно - КиМ, односно Косово никада неће добити своју независност од Србије, колико год се страни фактори силили", понавља Вучић.

Он додаје да се, према проценама Србије, за сат и 25 минута окупило 460 специјалаца, и да је то доказ да је све било припремано. Дизали су дронове, а Кфор је на себе преузео да затвори Србима могући излаз ка Централној Србији, "да случајно неко не би могао да пронађе спас и да сви остали могу да буду побијени".

image