Србија и Балкан

Вучевић: Други се наоружавају, али наша војска не заостаје и не спава

Министар одбране је најавио да ће Србија на сајму "Партнер 2023" представити палету од 27 нових производа, на понос државе Србије и наше наменске индустрије - нову "нору" с побољшаним перформансама, као и хибридни артиљеријско-ракетни противавионски систем, гусеничар, домаће извиђачке и дронове-камиказе
Вучевић: Други се наоружавају, али наша војска не заостаје и не спава© MINISTARSTVO ODBRANE/ NIKOLA NEDELJKOVIĆ

Сви у свету се наоружавају, сукоб у Украјини је показао колико је опасно и наивно занемарити сопствене одбрамбене капацитете, па чак и када је реч о чланицама колективних војних савеза. Свако би морао да размисли у каквом стању су му одбрамбена индустрија, залихе, шта је одржавано у ресурс, а најважније за сваку војску је питање људских потенцијала и кадровске попуњености, изјавио је министар одбране Милош Вучевић у интервјуу за  "Политику".

Он је рекао да је снажна војска гарант мира, слободе и независности и истакао да у нашем окружењу по улагању у одбрамбени систем предњаче Мађарска, Румунија и Грчка, које имају огромне буџете, да се Бугарска буди, да и Хрватска озбиљно улаже у оружане снаге, али да ни Србија не заостаје и да "радимо на прави, ваљан начин".

У Београду сутра почиње сајам, наоружања и војне опреме "Партнер 2023", а министар каже да ће то бити "мини-самит" на којем ће се представити више од 150 излагача из више десетина земаља. 

"Представиће се и наше приватне компаније, али и инострани излагачи, којих ће бити још више него пре две године. Представићемо палету од 27 нових производа, на понос државе Србије и наше наменске индустрије. Развили смо нову "нору" с побољшаним перформансама, као и хибридни артиљеријско-ракетни противавионски систем, гусеничар, што до сада нисмо имали. Посебно у области беспилотних, односно беспосадних летелица, где ћемо представити домаће извиђачке и дронове-камиказе", рекао је Вучевић.

Министар је рекао да га брине оно што се дешава на Ким и најава формирања такозваних оружаних снага, на чему раде њихови спонзори.

"Поред рада са људима, то прати и формирање официрског и подофицирског кадра, као и испорука наоружања и војне опреме. Бојим се да неће стати и да ће им испоручити и нове системе. Спрам тога и ми процењујемо наше капацитете и спремамо адекватан одговор", поручио је Вучевић.

Експерти упозоравају да би 2027. година могла да буде кључна када је реч о намери да такозвана косовска војска стекне пуну борбену готовост, али министар сматра да они желе тај рок да скрате до 2026. године. Он је истакао да ни "наша војска не заостаје и не спава" и да има директиве и председника републике и врховног команданта шта мора да уради до 2026. године.

Он је указао да албанска страна нема шта да изгуби, нема инфраструктурне пројекте, нема инвестиције, нема "Експо", не гради национални стадион и брзе пруге и напоменуо да ниједна од великих компанија не жели да улаже на Косову и Метохији.

Он је истакао да Србија врло јасно показује да је за дијалог и какву политику води и да је наш национални интерес да чувамо мир и стабилност.

"А они питају стално, сваки дан, где су нам тенкови, где су нам "норе", што померамо војску на сопственој територији. Питају суверену земљу зашто помера своју војску по својој територији. па, нисмо ушли на туђе, нисмо окупирали никога. Нити то планирамо, нити је то политика наше државе", рекао је Вучевић.

Додао је да неће никога да именује, али да мисли да су навикли да Војска Србије назадује, а не да напредује и да се наши капацитети уништавају, топе, секу, спаљују или продају будзашто, а не да купујемо озбиљне, сложене борбене системе, да расту плате и решавају се стамбена питања за припаднике ВС.

Када је у питању ситуација на КиМ, министар је истакао да "нема суза за наше жртве и разумевања за нашу бол и патњу".

"Када разговарате с међународним представницима и споменете како постоје различити аршини у међународном праву, па је украјинска територија неповредива и суверена - са чим ми немамо никакав проблем - али то не важи за нас, онда нема одговора. Влада тишина, пребацујемо се на другу тему, или само кажу да је то посебан случај, суи генерис.

Увођење обавезног војног рока

Министар је поновио да се залаже за враћање обавезног војног рока о чему се говорило претходних година и додао да је питање само да ли би он требало да траје шест недеља, три или шест месеци.

"Треба струка да се изјасни о роме, а било би добро и за свеукупно здравље нације. Припремљени су сви неопходни документи, али на крају, неопходна је политичка одлука. У овом тренутку то није на дневном реду. Потребно је око годину дана да подигнемо капацитете за прихват толиког броја људи, имајући у виду да смо већ изгубили 12 или 13 генерација војника од када је суспендован војни рок. Неке европске државе, попут Шведске и других, вратиле су обавезно служење, друге, попут Швајцарске, никада га нису ни укидале. Немојте да се сетимо војске само када је нека мука", поручио је  министар одбране.

image