Србија и Балкан

Састанак у Бриселу: Лајчак и Ескобар са дипломатским саветницима Француске, Немачке и Италије

У првој реакцији на догађаје на северу КиМ, Мирослав Лајчак је осудио напад на полицију
Састанак у Бриселу: Лајчак и Ескобар са дипломатским саветницима Француске, Немачке и Италије© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Специјални представник Европске уније Мирослав Лајчак састаје се данас у Бриселу са дипломатским саветницима лидера Француске, Немачке и Италије, а састанку ће се прикључити и изасланик САД Габријел Ескобар, сазнаје РТС у дипломатским изворима.

Главна тема разговора је напета ситуација на северу Косова и Метохије, након оружаних сукоба протеклог викенда.

У првој реакцији на догађаје на северу КиМ, Мирослав Лајчак је осудио напад на полицију, затражио да се починиоци приведу правди и позвао на хитан повратак дијалогу.

Он је раније саопштио да "ужасни напад" на косовску полицију додатно наглашава неопходност превентивне дипломатије и дијалога, које је истакао претходне недеље, када је учествовао на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку.

"По повратку из Њујорка дочекала ме шокантна вест о нападу на косовске полицајце на северу Косова. Такав кукавички чин насиља је дубоко забрињавајући и противан је самим принципима мира и сарадње", написао је Лајчак на Фејсбуку.

Подсетимо, Срби су у ноћи између суботе и недеље, како је рекао председник Србије Александар Вучић, у знак протеста против терора Аљбина Куртија, блокирали мост са два теретна возила након чега је дошло до сукоба са припадницима Косовске полиције током којег је страдао један од припадника приштинских снага.

image