Србија и Балкан

Дан после пуцњаве: Објављена имена убијених Срба; Бар двојица убијена пошто су се предала

Четворица убијених и шесторица приведених Срба терете се за "тешка дела против уставног поретка и безбедности Косова"
Дан после пуцњаве: Објављена имена убијених Срба; Бар двојица убијена пошто су се предала© Фото Танјуг/AP Photo/Visar Kryeziu

Специјално тужилаштво Косова саопштило је да је приведено шест особа која су учествовала у нападу на Косовску полицију у Бањској.

Они се терете за "тешка дела против уставног поретка и безбедности Косова", преноси "Репортери".

На терет им се ставља и "напад на уставни поредак Косова", "припремање терористичких аката или кривичних дела против уставног поретка и безбедности Косова" и "неовлашћено поседовање оружја".

Одлуком тужиоца Специјалног тужилаштва, притворенима је одређено задржавање до 48 сати.

Тужилаштво додаје да су акцији косовске полиције заплењена возила пуна значајних количина оружја разних врста.

Директорка болнице у Јужној Митровици изјавила је да један рањени нападач на Косовску полицију, након указане лекарске помоћи, пребачен у Универзитетско-клиничко центар у Приштини.

Она је за "Кљан Косова" објаснила да повређени Србин има прострелне ране и прелом.

"Дошао је овде са стабилним параметрима, одвезен је у Приштину у таквом стању и тамо очекујемо да му ништа неће угрозити живот. Имамо своје тимове, али имамо и појачање из Универзитетског клиничког центра Косова. Особа је имала прострелне ране, улазне и излазне, као и прелом", рекла је она.

На северу Косова и Метохије, у селу Бањска, страдала су тројица Срба са КиМ, а две особе су тешко рањене. 

Срби су у ноћи између суботе и недеље, како је рекао председник Србије Александар Вучић, у знак протеста против терора Аљбина Куртија, блокирали мост са два теретна возила након чега је дошло до сукоба са припадницима Косовске полиције током којег је страдао један од припадника приштинских снага. 

  • 25. сеп 2023 • 22:18

    22:18

    Курти: Починиоци деловали уз подршку државе, Србија да сноси одговорност

    Премијер тзв. Косова Аљбин Курти поделио је на друштвеној мрежи Икс слике оружја наводно заплењеног у јучерашњем инциденту на северу КиМ, уз оцену да су починиоци "деловали уз подршку државе".

    "Ово војно оружје и опрема - које је запленила Антитерористичка јединица Косовске полиције након јучерашњег напада - не остављају места сумњи: починиоци нису деловали сами, већ уз подршку државе. Србија мора да сноси пуну одговорност за спонзорисање терористичког насиља на територији 'Косова'", поручио је Курти. 

  • 22:15

    Брнабић: Због Куртијеве политике смо били сведоци ужасног крвопролића на КиМ

    За нама су два ужасно тешка дана. Захваљујући политици Аљбина Куртија, сви смо били сведоци ужасног крвопролића на Косову и Метохији, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић.

    "Ја сам управо завршила састанак са председником Републике Србије Александром Вучићем, на којем смо разговарали о мерама које треба да предузмемо и шта додатно можемо да урадимо за наш народ, пре свега на Косову и Метохији", додала је.

  • 21:55

    Две особе ухапшене у хотелу у Бањској, пронађено оружје

    Косовска полиција ухапсила је вечерас две особе у хотелу у селу Бањска у којем је уједно пронашла оружје, потврдила је Косовска полиција за "Коссев".

    Ухапшени су радници хотела, рекао је заменик командира Косовске полиције за регион Север, Ветон Ељшани.

    У току је испитивање.

    Тврди се да постоји сумња, односно да се оружје које је пронађено доводи у везу са групом маскираних и наоружаних особа који су се у недељу сукобили са Косовском полицијом.

  • 21:38

    Конгресменка Клаудија Тени подржала изјаву председника Вучића

    Конгресменка из Њујорка и копредседавајућа српског кокуса у Конгресу Клаудија Тени поздравила је данас изјаву председника Србије Александра Вучића у вези са јучерашњим дешавањима на северу Косова и Метохије, додавши да је насиље неприхватљиво.

    "Искрено ценим брзу осуду напада председника Србије Александра Вучића. Владе Србије и Косова морају да се уздрже од реторике и акција које могу додатно да подстакну тензије. Већ месецима сам забринута због потенцијала за ескалацију насиља и третмана косовских Срба од стране косовског премијера Аљбина Куртија", навела је Тени у саопштењу, преноси Танјуг.

    Додала је да је због тога раније овог месеца послала писмо Куртију у којем га је позвала да деескалира тензије и сачува права косовских Срба.

    "Још једном позивам на потпуну заштиту људских и политичких права свих мањина на Косову, посебно српског цивилног мањинског становништва, истовремено позивајући премијера Куртија да се придржава својих постојећих обавеза према Бриселском споразуму из 2013. године. То укључује коначно стварање Заједнице општина са српском већином", поручила је Тени.

  • 21:06

    Орлић: Све што Курти ради су покушаји изазивања отворене ескалације и етничког чишћења Срба

    Председник Скупштине Србије Владимир Орлић састао се данас са председником Шангајског комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције Кине (СНПКК) Ху Венжонгом и информисао га о изузетно тешкој ситуацији на Косову, уз захвалност Пекингу на поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

    Орлић је рекао и да је кривац због ситуације на Косову Аљбин Курти.

    "Све што тај човек ради, јесу покушаји да доведе до отворене ескалације и етничког чишћења над Србима на КиМ. У одговору председника Вучића поновљен је наш јасан став да Србија никада неће признати Косово. Куртијеве наоружане банде морају неизоставно да напусте простор на којем живе Срби, да прекину са малтретирањем српског народа и изазивањем отвореног сукоба", поручио је Орлић.

  • 20:25

    Османи са Зарацином и Родеом о дешавањима у Бањској

    Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи разговарала је данас са изаслаником Владе Немачке за Западни Балкан Мануелом Зарацином и амбасадором Немачке на Косову Јерном Родеом о јучерашњим дешавањима на северу Косова и затражила санкције Србији.

    У саопштењу се тврди да је Османи рекла да је деловање Косовске полиције према "нелегалним структурама и Вучићевим криминалним групама" било легално.

    "Председница је истакла да терористичке акције и акт агресије на северу организују и спроводе структуре које подржава Београд. Овакви поступци представљају нарушавање суверенитета и територијалног интегритета Косова и Србија треба да буде санкционисана. Упркос овим напорима, Косово је последњих месеци предузело мере за ескалацију ситуације на северу и косовска полиција показала висок професионализам у обрачуну са српским криминалним групама", наводи се у саопштењу кабинета Османијеве.

  • 20:20

    Захарова о КиМ: Јучерашњи инцидент последица политике Куртија, који жели да очисти регион од Срба

    Ескалација на Косову и Метохији је директна последица политике премијера самопроглашене републике Аљбина Куртија да подстакне сукоб и очисти регион од Срба, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

    "Нема сумње да је јучерашње крвопролиће директна и непосредна последица политике такозваног премијера Аљбина Куртија да подстакне сукоб, и очисти регион од Срба. Његови покушаји да изазове, кроз ескалацију ситуације, додатни притисак западњака на руководство Србије како би се Београд натерао да призна 'независност' Косова, је стална игра са ватром, која је, као што видимо, прескупа и доводи цео регион Балкана на опасну ивицу", казала је Захарова.

    Опширније прочитајте у засебној вести.

  • 19:49

    Француска осудила "неприхватљив'' напад на полицију на КиМ

    Министарство спољних послова Француске саопштило је данас да та земља најоштрије осуђује "неприхватљив напад на косовску полицију", изражава саучешће породицама жртава и позива да се починиоци брзо приведу правди.

    Из француског министарства наводе да озбиљност ових догађаја наглашава хитну потребу да Београд и Приштина поступе одговорно како би дошло да смањивања тензија и да се поново у доброј вери укључе у дијалог под посредством ЕУ.

    "Озбиљност ових догађаја наглашава хитну потребу да и Србија и Косово покажу одговорност како би се смањиле тензије и да се поново у доброј вери укључе у дијалог под посредством ЕУ", наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова Француске.

    То је, као се додаје, једини начин да се успе у нормализацији односа Београда и Приштине, и да им се омогући напредак ка ЕУ.

  • 19:43

    Еулекс: Безбедносна ситуација у Бањској стабилна, али крхка

    Ситуација у селу Бањска, око манастира, тренутно је стабилна, али крхка, саопштио је Еулекс за "Косово онлајн".

    Како се наводи у одговору Еулекса "Косово онлајну", током дана, чланови особља Еулекса – у складу са мандатом Мисије – били су на подручју манастира Бањска, надгледајући безбедносна дешавања у блиској сарадњи са Косовском полицијом и Кфором.

    "Еулекс је тренутно напустио то подручје. Безбедносна ситуација је тренутно стабилна, али крхка", додаје се у одговору.

    Подсећају да су на захтев Косовске полиције и у складу са својим мандатом припадници Еулекс полиције пружили подршку Косовској полицији, која је испратила ходочаснике од манастира Бањска, у којем су провели јучерашњи дан, до административног прелаза Јариње.

  • 19:18

    Абазовић осудио догађаје на КиМ: Све смо пробали осим помирења

    Оно што се десило на северу Косова и Метохије представља трагедију и наставак катастрофалне балканске политике из које, ми као регион, на жалост не можемо да изађемо, каже из Београда, премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић.

    "Најоштрије осуђујем насиље, убиства на северу Косова. Шта друго рећи заиста смо сви били потресени. Оваква ситуација може лагано да се прелије у неки сукоб већих размера и да има катастрофалне последице по све. И овако је катастрофа. Имамо оно што нисмо желели, а то је крв на улицама", рекао је Абазовић новинарима на београдском Факултету политичких наука на серији предавања које организује Национална коалиција за децентрализацију.

    Опширније прочитајте у засебној вести.

image