Србија и Балкан

Стано: На KиМ веома опаснa ситуацијa, под хитно да се нађе решење за излаз из кризе

Истрага је још у току и још се испитују све чињенице о том "терористичком акту", казао је портпарол ЕУ, коментаришући најновије немире на северу Косова и Метохије
Стано: На KиМ веома опаснa ситуацијa, под хитно да се нађе решење за излаз из кризе© Carl Court/Getty Images

Европска унија је јасно осудила јучерашња дешавања у селу Бањска на северу KиМ и сматра да је дошло до веома опасне ситуације, као и да мора да дође до деескалације, изјавио је данас портпарол ЕУ Петер Стано.

Стано је на конференцији за новинаре истакао да мора да се нађе излаз из сталних криза на KиМ кроз дијалог и да мора да дође до деескалације.

"Апелујемо на обе стране да дође до деескалације", казао је Стано.

Он је поновио да су сви ставови ЕУ о стању на KиМ садржани у прошлонедељном саопштењу у коме се наводи веома јасно шта ЕУ очекује од обе стране.

"ЕУ је веома јасна - ми смо посредник. Обе стране желе да се придруже ЕУ, а њихов пут иде преко дијалога. Све то је веома јасно речено у саопштењу чланица ЕУ - како морају да се понашају да би ушле у ЕУ", додао је.

На питање албанских новинара да ли постоји могућност да се уведу мере, Стано је рекао да је "истрага још у току и да се још испитују све чињенице о том терористичком акту".

"Мере уведене Kосову нису санкције. Од старта смо рекли да је ЕУ била јасна да су мере привремене. Уколико ЕУ нађе разлог увешће их и Србији", указао је.

Упитан да ли високи комесар за безбедност и спољну политику Жозеп Борељ има у плану још неки састанак на високом нивоу са Београдом и Приштином, Стано је рекао да је то део дијалога и да ће стране позвати када буде пригодно.

Подсетимо, Срби су у ноћи између петка и суботе, како је казао председник Србије Александар Вучић синоћ током обраћања, у знак протеста против терора Аљбина Куртија, блокирали мост са два теретна возила након чега је дошло до сукоба са припадницима Косовске полиције.

image