Србија и Балкан

Манастир Високи Дечани упозорава на дезинформације: У манастиру није пронађено никакво оружје

Црква није имала никакве везе са трагичним догађајима, а монаси и ходочасници су се само нашли у унакрсној ватри
Манастир Високи Дечани упозорава на дезинформације: У манастиру није пронађено никакво оружјеwww.globallookpress.com © RUSSELLGORDON.NET/Russell Gordon / DanitaDelimont.

Након трагичних догађаја на Косову и Метохији јуче и данас појавио се низ дезинформација и лажних вести, саопштено је из манастира Високи Дечани.

"Међународни представници потврдили су да је Косовска полиција после претраге јуче поподне нашла оружје само у напуштеним возилима непознатих наоружаних лица у близини манастира. Како је речено у јучерашњој изјави Епархије, наоружане особе са маскама провалиле су закључану капију манастира и размениле ватру са полицијом. Према међународним изворима на КиМ, током претраге унутар манастира и његових објеката није пронађено никако оружје", наводи се у саопштењу.

Истичу да црква није имала никакве везе са овим трагичним догађајима, а монаси и ходочасници су се само нашли у унакрсној ватри.

"Хвала Богу да нико у манастиру није повређен. Очекује се да ће се поклоници из Новог Сада данас вратити кући. Злонамерни напади и ширење лажних информација на неким друштвеним мрежама, који су усмерени према нашој цркви, нашим монасима и поклоницима у манастиру Бањска — који су претрпели велики стрес и прошли кроз тешку ситуацију — не доприносе миру, већ само појачавају међуетничке напетости на Косову", додају из манастира Високи Дечани.

Подсећају да је Српска православна црква на КиМ била међу првима која је јуче осудила насиље на северу Косова, позвала на мир и изразила саучешће за све који су изгубили животе.

"Наши монаси и ходочасници у манастиру Бањска, где је наоружана група ушла силом бежећи од полиције и пружила отпор, били су изложени директној опасности за своју безбедност и заслужују солидарност и поштовање. Отац Данило, игуман манастира, наши монаси у Бањској и ходочасници који су наставили своје молитве у цркви док је пуцњава била у току око њих, били су прави хероји. Они не заслужују злобне коментаре тролова и мрзитеља на друштвеним мрежама", кажу из манастира Високи Дечани.

Истичу да то није све и да се још једно медијско лажно представљање догодило јутрос када су испред полицијске станице у Приштини фотографисана три монаха СПЦ који нису били тамо у вези са догађајима на северу Косова, већ да би водили своју документацију уз помоћ ОЕБС-а.

Из манастира додају да је епископ Теодосије доследно позивао на деескалацију тензија и успостављање мира, у сталној вези са Кфором, Еулексом и амбасадама Квинте.

"Наша црква остаје непоколебљиво посвећена решавању свих питања на Косову мирним средствима и дијалогом", закључује се у саопштењу.

image