Србија и Балкан

Орлић: Курти искључиви кривац за дешавања на КиМ

Нису Срби били против тога да учествују у полицијским снагама али су истакли да је то неприхватљиво ако треба да служи као алиби за Куртијев терор, поручио председник Скупштине Србије
Орлић: Курти искључиви кривац за дешавања на КиМ© Milos Tesic/ATAImages

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је искључиви кривац за све што се дешава на КиМ јер је покушавао да насиљем доведе до отвореног сукоба, да увуче Србију у то, а самим тим и у сукоб са НАТО-ом, како би спровео свој крајњи циљ - етничко чишћење, каже председник Скупштине Србије Владимир Орлић.

Орлић је за ТВ Пинк навео да сви знају шта је довело до дешавања у селу Бањска на северу КиМ, као и да, како је рекао, сви знају да је свака од жртава која је пала искључиво терет, кривица и одговорност Куртија.

Истакао је да је и председник Србије Александар Вучић говорио више пута о терору који спроводи Курти над Србима на Косову и Метохији, о томе колико је опасно све што он ради јер, како каже Орлић, све време је покушавао да доведе до отвореног сукоба.

"Познато нам је да ће Курти и даље да води своју прљаву кампању и против председника Србије и против српске државе и против припадника српског народа на КиМ на сваки начин. Знамо шта можемо да очекујемо од њега, а нажалост видели смо шта можемо да очекујемо када је реч о реакцијама  споља и колико тих реакција нема, а наравно да део одговорности сносе и они", рекао је Орлић и истакао да не можете да позивате на смиривање тензија са онима који су све изазвали.

Орлић се осврнуо и на јучерашњи састанак Вучића са представницима Квинте, и то што је председник затражио да КФОР преузме бригу о свим безбедносним питањима на северу КиМ уместо Куртијеве полиције, наводећи да би то представљало пут ка деескалацији, јер, како је оценио, не може о безбедности да води рачуна неко ко је кривац за све што се догодило.

"Не може то да ради Курти са својом моноетничком полицијом, који је искључиво направио све то, не може онај који је кривац и који је довео до тога да ми данас стрепимо шта се дешава и да људске главе буду у питању, не може тај да решава било шта. То је потпуно јасно свима и само је питање хоћете ли да покажете одговорност и да коначно предузмете шта треба да предузмете", навео је Орлић.

Он је нагласио да нису Срби били против тога да сами преузму старање кроз учешће у полицијским снагама о простору на ком живе, али су рекли да је то неприхватљиво ако треба да служи као алиби за Куртијев терор.

"Срби су рекли отворено, формирајте ЗСО, урадите оно што вам је обавеза коју сте потписали сами и ми ћемо да водимо рачуна о учешћу у полицијским снагама", рекао је он.

Председник Скупштине је навео да је приштинска страна говорила да ниједна обавеза за њих не важи и да неће да спроведу ништа из споразума и да је самим тим јасно ко је кривац за сва дешавања на КиМ.

"Је л има неко ко стварно не разуме да се све ово дешава због Куртија за ког ниједан споразум не важи. Није питање овог или оног, ништа за њега не важи". навео је Орлић.

image