Србија и Балкан

Амерички изасланик о сукобу на "Косову": Координисан и софистициран напад

САД ће утврдити да ли је Србија, како "Косово" тврди, одговорна за заседу, али заплењена опрема, како наводи Џефри Ховенијер, није доступна просечном грађанину
Амерички изасланик о сукобу на "Косову": Координисан и софистициран напад© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Сједињене Америчке Државе тврде да је сукоб на северу Косова у коме су погинули један припадник косовске полиције и три Србина имао за циљ да дестабилизује регион, тврди амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер, који за "Политико" упозорава на потенцијалну даљу ескалацију између дугогодишњих непријатеља.  

"Знамо да је то било координисано и софистицирано. Количина пронађеног оружја сугерише да је ово било озбиљно, са планом да се дестабилизује безбедност у региону", рекао је Ховенијер.

"Косовска полиција је саопштила да је група од око 30 тешко наоружаних Срба направила заседу полицијској патроли рано у недељу, убивши једног полицајца и ранивши другог, пре него што се склонила у оближњи православни манастир. Тројица наоружаних нападача убијена су у пуцњави са полицијом која је уследила, а двојица су ухапшена. Већина наоружаних Срба успела је да се искраде из манастира и побегне пешке, саопштиле су косовске власти", пише "Политико".

Ховенијер, међутим, поручује да САД тек треба да утврде да ли је Србија, како "Косово" тврди, одговорна за заседу, али каже да је заплењена опрема, укључујући ракетне бацаче, мине и оклопни транспортер, била "војне класе која није доступна просечном грађанину". 

САД, како он додаје, немају разлога да сумњају да су оружје и друга опрема коју је Kосовска полиција представила на конференцији за новинаре заиста пронађени на лицу места.

"Људи за које сматрамо да су најодговорнији су људи који су пуцали на полицајца", рекао је Ховенијер.

"Политико" подсећа да је председник Србије Александар Вучић негирао да је Београд умешан у напад, истичући да је то дело локалних косовских Срба које је испровоцирао премијер Аљбин Курти појачавањем рада полиције на северу.

"Нејасно је да ли су наоружани нападачи тражили сукоб са Косовском полицијом у недељу или су планирали дуготрајнију операцију и случајно налетели на одред полиције", кажу западни званичници на које се позива "Политико".

Упркос дубоком неповерењу између две стране, Ховенијер је рекао да се напори Запада за постизање мира морају наставити.

Назвавши инцидент "изузетно несрећним", он је рекао да се нада да ће то "дати подстицај и Београду и Приштини да наставе добросуседске односе".

image