Србија и Балкан

РТ Балкан у Бањској: У селу полиција, оклопни транспортери, људи кажу - "Преживесмо" (ФОТО)

На свим раскрсницама и важнијим местима у селу постављени оклопни борбени транспортери Косовске полиције поред којих су полицајци под шлемовима и са дугим цевима
РТ Балкан у Бањској: У селу полиција, оклопни транспортери, људи кажу - "Преживесмо" (ФОТО)© РТ Балкан

Пре неколико сати полиција је одблокирала пут ка Бањској који је од недељу ујутру био блокиран због сукоба у овом селу. У Бањску је одмах, путем дугим око четири километра ушла већа група новинара из правца раскрснице Балабан, односно пута Северна Митровица - Лепосавић, јавља репортер РТ Балкан.

Оно што се може видети јесте да су на свим раскрсницама и важнијим местима у селу постављени оклопни борбени транспортери Косовске полиције поред којих су полицајци под шлемовима и са дугим цевима.

У селу, барем на деловима пута, на раскрсницама и кућама које су новинари могли да виде не виде се трагови борби, на једном месту је тек неколико чаура.

Испред главне капије манастира Бањска је једно оклопно возило Косовске полиције, испод, на споредном улазу још једно, поред возила су полицајци су дугим цевима и под шлемовима.

На улазу у манастир види се и разбијена манастирска капија.

У селу има људи, већина њих је у својим двориштима, неки су и на улици, носе основне животне намирнице у кесама али нерадо ступају у контакт са новинарима. Кажу тек - "Коначно и ово је готово", или - "Преживесмо и ово".

"Ноћ је била, глуво доба, кад је кренула пуцњава, нити знаш ко пуца ни на кога пуца... Кад се разданило неки униформисани људи по селу, иду горе доле, нисмо знали ко су... После су стигли полицајци, питају ко је пуцао, ко је био у селу, откуд ми знамо ко је пуцао и ко је био по селу", причају данас људи у Бањској.

"Тешко је било, много тешко, катастрофа права... Целу ноћ пуцњава, цео дан пуцњава горе по шуми изнад села. Неким комшијама су обијена врата на кућама, полиција је упадала, претресали су куће, тражили бегунце. Ми смо углавном били по кућама, нисмо смели ни у двориште, а камоли на улицу док се пуцало. Страх велики међу људима је био", кажу неки од људи у Бањској, јавља наш репортер. 

image