Србија и Балкан

Исповест мештанке из села Бањска за РТ Балкан: Од рафала, бомби и снајпера нисмо смели да провиримо

Како изгледа живот у затвореном селу Бањска за време операције Косовске полиције, за РТ Балкан открила је бака четворо унучади
Исповест мештанке из села Бањска за РТ Балкан: Од рафала, бомби и снајпера нисмо смели да провиримо© AP Photo/Visar Kryeziu/Tanjug

Село Бањска до подне је било затворено за све осим мештане, од када је пре три дана дошло до обрачуна наоружане групе из јужне српске покрајине и Косовске полиције, у којој је страдао један полицајац и тројица Срба.

Како је изгледао живот под опсадом, за РТ Балкан испричала је мештанка чије име из страха од освете остаје неоткривено (иако је познато редакцији).

"Немам снаге. Као под сваком окупацијом смо, нико није безбедан. Некад смо гледали 'Отписане' у биоскопима, а сада гледамо уживо. Претреси су наводно данас завршени, али на сваком кораку су припадници Косовске војске, полиције, Кфора, цивилне полиције итд", објашњава она.

Каже да је полиција тзв. Косова свуда присутна од када су Срби напустили приштинске институције и да се "само луд човек не плаши када му 10-15 униформисаних лица закуца на врата".

Затим објашњава како је изгледао и шта је подразумевао претрес Бањске.

"Први дан су ишли око кућа, ливада, тражили су остављено оружје. Други дан су ушли у сваку кућу у селу, њих 15-20 у групи. Отварали су нам ормаре, гледали шта поседујемо, питали су нас да ли неког кријемо и да ли смо ишта видели кобне ноћи", наводи наш извор говорећи шта је занимало Косовску полицију.

Истиче да је занимљиво питање да ли су видели њихове припаднике како патролирају по селу пре инцидента.

"Наравно да смо их видели кад су константно ту", додаје.

Мештанка Бањске каже за РТ Балкан да је најстрашније било те ноћи између суботе и недеље.

"Прво смо чули детонацију у близини моста, затим и пуцњаву, видите да неко трчи у мраку. Од рафала, бомби и снајпера не смете да провирите кроз прозор, па смо се само међусобно звали да проверимо да ли су сви здрави и живи", наводи наша саговорница.

Каже да су хлеб добили тек јуче, а да су до тада ишли у једину продавницу у село где им је додељен по килограм брашна.

"Векне су нам оставили на раскрсници, па је власник радње својим возилом покупио залихе хлеба и поделио свим мештанима. До тада смо се сналазили са брашном", објашњава бака четворо унука којој је главни циљ да их изолује од свега што се дешава.

Додаје да јој је преостало само да се моли Богу да јој да снаге да преживи све недаће и да смири себе како би била од помоћи породици.

"Гледате шта вам се дешава, осећате горчину, разочарење и немоћ јер сте препуштени сами себи",наводи житељка са севера Косова и Метохије.

До српског места у општини Звечан није могло да се дође јер је полиција блокирала улаз у Бањску, како би обавила "специјалну операцију претреса, провере терена и трагања за наоружањем". 

Оружје је, да подсетимо, употребљено у сукобу групе Срба са КиМ и Косовске полиције у којем је страдао приштински полицајац.

Након тога дошло је до жестоког напада припадника Косовске полиције на Србе који су поставили барикаде, а Србија је због убиства четворице Срба прогласила Дан жалости.

image