Србија и Балкан

Куртијеви специјалци терорисали житеље Бањске: Газили су ме по грудима због старе војне кошуље

Страх је и даље присутан код мештана јер су били подвргнути тортури током блокаде села, а специјалци су на сваком кораку
Куртијеви специјалци терорисали житеље Бањске: Газили су ме по грудима због старе војне кошуље© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Боље да сам умрла. За све ове године нисам доживела катастрофу као сада. Дошла је полиција, нисам стигла ни да откључам, ногама су ми развалили врата, изјавила је Олга Мијатовић (80) описујући трауму коју су Срби у селу Бањска на КиМ преживели током блокаде и иживљавања приштинских специјалаца.

"Била сам сама у кући, остала сам без снаге, без ногу, без живота. Целе ноћи и цео дан је трајала пуцњава", рекла је Олга репортерима "Вечерњих новости" који су посетили Бањску.

Много горе од Олге је прошао Славиша Антонијевић (53) који је премлаћен пошто су му специјалци упали у кућу.

"Нашли су ми поцепану војну кошуљу коју носим када идем у шуму, јер се бавим сечом и продајом дрва. Због тога су ме, иако сам објаснио да је то стара изношена кошуља, бацили на бетон од терасе и тукли. Ударали су ме из чиста мира по телу и лицу, газили по прстима", рекао Антонијевић, којем је повређена нога и има подливе по рукама.

Додао је да га је њих пет-шест испитивало ко је пуцао, те да су га газили по грудима и леђима. Страх је и даље присутан код мештана, јер су специјалци на сваком кораку у селу.

Томислав Вуковић (79) који у селу живи са супругом слаже се с оценом да мештани Бањске никад као сада нису били у страху.

"Коме је пријатно да пролази поред наоружаних људи?! Јер ми мештани нити знамо шта се догодило у недељу, нити смо криви због тога", изјавио је Вуковић, док је његов суграђанин додао да полицији тзв. Косова није место на северу.

"Једноставно, не желимо њихово присуство. Хоћемо да живимо слободно и крећемо се слободно", закључио је средовечни житељ Бањске за "Новости".

image