Србија и Балкан

Вучић: Куртијево одбијање да формира ЗСО подстакло тензије; Приштина опет оптужује Београд

Ђаци и студенти из централне Србије ни јутрос, пети дан заредом, не могу до школа и факултета
Вучић: Куртијево одбијање да формира ЗСО подстакло тензије; Приштина опет оптужује Београд© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Административни прелази Јариње и Брњак који су затворени још у недељу ујутру, после сукоба у селу Бањска и даље су блокирани за саобраћај из правца централне Србије ка Косову и Метохији и за сада нема никаквих назнака нити најава када би ови прелази могли бити отворени.

Преко ова два прелаза и јутрос се ка Косову не може ни пешке, јавља репортер РТ Балкан.

У супротном правцу, са Косова и Метохије ка централној Србији саобраћај се и јутрос одвија несметано.

Ђаци и студенти из централне Србије као радници који раде у фирмама на Косову и Метохији ни јутрос, пети дан заредом не могу до школа и факултета, нити до радних места.

Председник Вучић је у интревјуу за Ројтерс оптужио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да жели да протера Србе са Косова и да кочи компромисно решење неопходно за поправљање односа Београда и Приштине.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић данас је поставио питање зашто Приштина и даље не предаје тела страдалих у селу Бањска породицама.

Мисија ЕУЛЕКС саопштила је да нема извршни мандат да спроводи истрагу о догађајима у селу Бањска на северу КиМ.

Све најновије вести са Косова и Метохије пратите из минута у минут уживо у блогу РТ Балкан.

  • 28. сеп 2023 • 21:37

    21:37

    Европски парламент 3. октобра расправља о дијалогу Београда и Приштине

    Посланици Европског парламента ће у уторак 3.октобра са Европском комисијом и Европским саветом расправљати о односима и дијалогу Београда и Приштине.

    Тема ће бити и ситуација у општинама на северу КиМ, сазнаје Тнјуг.

    Председница Европског парламента Роберта Метсола изјавила је јуче да све чињенице о недавном нападу у селу Бањска морају да буду утврђене и позвала све стране да уложе искрене напоре да поврате мир и стабилност.

  • 20:56

    ЕУЛЕКС: Немамо извршни мандат за спровођење истраге о догађајима у Бањској

    Мисија ЕУЛЕКС саопштила је да нема извршни мандат да спроводи истрагу о догађајима у селу Бањска на северу КиМ.

    Портпарол мисије је нагласио да се активности ЕУЛЕКС спроводе у складу са мандатом те мисије и у оквиру органичења које диктира актуелна безбедносна ситуација.

    "У складу са својим мандатом и у оквиру ограничења везаних за тадашњу безбедносну ситуацију, ЕУЛЕКС је пажљиво пратио развој догађаја током читаве операције косовске полиције, у блиској координацији са косовском полицијом и снагама Кфора и НАТО", навео је портпарол за портал "Павловић тудеј".

    "Мисија ЕУЛЕКС наставља да прати активности које спроводе косовске власти у вези са тим нападом као што су истражне радње, претреси и претраге", додаје се у саопштењу портпарола.

    У допису који је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упутио шефу мисије ЕУЛЕКСА Ђовани Пјетру Барбану износи се захтев поводом утврђивања околности смрти три лица српске националности, који су живот изгубили у трагичним догађајима од 24. септембра у месту Бањска на северу Косова и Метохије.

    "Имајући у виду да смо обавештени да ће се обдукција тела спровести у наредним данима, а да до закључења овог дописа она није извршена, захтевамо да омогућите да обдукцији која ће се обавити у Приштини присуствује и независни тим међународних експерата судске медицине, у оквиру којег би био и најмање један експерт којег делегира српска страна", наводи се у допису.

    Испуњење овог захтева, истиче се у тексту, је од виталне важности да се кредибилно и транспарентно утврде околности страдања лица српске националности, за које постоје основане сумње да су брутално ликвидирана након што су се предала.

    "Ова чињеница посебно је релевантна у случају убијеног Игора Миленковића. У случају да не омогућите извршење овог захтева, тражимо да обезбедите услове да независни тим међународних експерата судске медицине, у оквиру којег би био и најмање један експерт којег делегира српска страна спроведе посебну обдукцију", пише у допису.

    С тога, додаје се, а имајући у виду делокруг надлежности Мисије као и осетљивост околности под којима је смрт наступила, као и наведене индиције да је одређеним лицима након лишавања слободе одузет живот из непосредне близине, али и да је коришћено и снајперско наоружање, тражимо да хитно поступите по нашем захтеву и обезбедите транспарентност истраживања околности под којима је смрт наступила.

  • 20:52

    Епархија рашко-призренска није вољна да прихвати мешање институција тзв. Косова

    Поводом иницијативе приштинских институција и министра културе Хајрула Чекуа да Министарство културе тзв. Косова изврши процену и санира штету у манастиру Бањска начињену током недавних сукоба, Епархија рашко-призренска поручила је да је у питању политички чин који има за циљ стављање верске и културне баштине СПЦ на КиМ под политичку контролу косовских институција.

    Епархија Рашко-призренска се већ годинама суочава са континуираним негирањем црквеног и духовног идентитета СПЦ-а на Косову и Метохији, у чему у последње време предњачи управо поменути министар.

    "Истовремено, Српској православној цркви на Косову и Метохији се од тих истих институција негирају основна верска права, што се најболје види у случају неизвршавања одлуке Уставног суда 'Косова' о земљи манастира Високи Дечани, која није уписана у општински катастар већ седам година, упркос сталним апелима међународних представника и угледних међународних организација које се баве верским правима и заштитом културне баштине", наводи епархија.

    Ову иницијативу епархија пре свега види као политички чин који има за циљ не само стављање верске и културне баштине СПЦ на Косову и Метохији под политичку контролу косовских институција, већ и као корак ка даљој деградацији основних верских слобода и права и културној апропријацији српских цркава и манастира.

  • 19:50

    Османи за Ројтерс: Србија покушава да створи Крим на "Косову"

    Председница тзв. Косова Вјоса Османи оптужила је Србију и српског председника Александра Вучића да стоје иза инцидента у Бањској, и да "покушавају да створе Крим на Косову", преноси Економија онлајн.

    "Оно што бих рекла председнику Вучићу је да престане да се петља са Косовом. Косово ће бранити своју слободу, независност и суверенитет по сваку цену. Они покушавају да спроведу модел Крима у Републици Косово, али ми нећемо дозволити да се то деси. Бранићемо сваки педаљ територије Косова", рекла је Османи у интервјуу за Ројтерс.

    Она је истакла да би слични напади могли да се понове у блиској будућности, и затражила од међународне заједнице "да учини све да спречи Србију у пружању подршке таквим групама".

    "Веома сам забринута да би овакви напади, чак и већи, могли да се десе у будућности ако Србија не буде кажњена, пре свега, за овај терористички акт агресије", рекла је Османи, преноси "Косово онлајн".

    Она је истакла да се разговори између Београда и Приштине не могу наставити.

    "То више није могуће. Били смо жртве агресије Србије и сви треба да је третирају као такву од сада", рекла је Османи.

  • 19:46

    Вучић у интервјуу Ројтерсу оптужио Куртија да жели да протера Србе са КиМ

    Вучић је оптужио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да жели да протера Србе са Косова и да кочи компромисно решење неопходно за поправљање односа Београда и Приштине.

    ''Узрок свих проблема на Косову је Аљбин Курти. Он је тај који је довео до свега овога'', рекао је Вучић и додао да је Куртијево одбијање да формира Заједницу српских општина подстакло тензије које су довеле до насиља у Бањској.

    Опширније прочитајте овде.

  • 19:44

    Свечља у интервјуу за АП оптужио Србију у директну умешаност у у сукобе током викенда

    Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља у интервјуу за АП оптужио је Србију за директну умешаност у сукобе током викенда и додао је да се истражује могућност руске умешаности у напад у којем су погинуле четири особе (тројица Срба и један албански полицајац).

    Свечља је за АП рекао да истражитељи "траже доказе који повезују Русију, савезника Србије, са оружаним нападом" и, како је додао, руско оружје, друга опрема и документи који упућују на руску умешаност откривени су након целодневне пуцњаве.

    Опширније прочитајте овде.

  • 17:32

    Петковић: Зашто Приштина и даље не предаје тела страдалих породицама?

    Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић данас је поставио питање зашто Приштина и даље не предаје тела страдалих у селу Бањска породицама.

    "Због чега се крију информације у вези са обдукцијом? Због чега се Еулекс не оглашава већ два дана на наш захтев да тим међународних експерата са српским патолозима прегледају тела?", навео је Петковић на друштвеној мрежи Икс (некадашњем Твитеру).

  • 17:22

    Министарство правде тзв. Косова поднело захтев за расписивање међународне потернице за Радоичићем

    Министарство правде тзв. Косова поднело је захтев да за потпредседником Српске листе Миланом Радоичићем буде расписана међународна потерница, преноси "Репортери".

    Виши саветник у том министарству Генц Нимони рекао је да се чека да Основни суд у Приштини прихвати тај захтев.

    "Према закону који је на снази, Министарство правде поступа по захтевима судова. Министарка Хаџиу је у саопштењу за јавност истакла улогу Специјалног тужилаштва у вези са међународном оптужницом. Према важећем законодавству, Министарство након захтева за издавање налога за хапшење, упућује захтев за међународну потерницу, који се мора поднети Суду, у овом случају Основном суду у Приштини", рекао је Нимони.

    Додао је да ће то министарство реаговати  одмах након што суд одобри захтев.

    "Случај воде правосудне институције. Чим добијемо одобрење Суда, Министарство правде ће реаговати одмах и без одлагања", нагласио је Нимони.

    Вест да ће Министарство правде тзв. Косова затражити да за Радоичићем буде расписана међународна потерница саопштила је раније данас министарка правде привремених приштинских институција Аљбуљена Хаџиу.

  • 16:24

    Вучић са шефом дипломатије Данске затражио повлачење такозване Косовске полиције са КиМ

    Председник Србије Александар Вучић је током разговора са министром иностраних послова Краљевине Данске Ларсом Лекеом Расмусеном, истакао да је ситуација на Косову веома компликована, и позвао међународну заједницу да предузме све потребне мере у циљу спречавања опасних и неодговорних потеза Приштине и заштите српског становништва.

    Вучић је истакао да се крхки мир који постоји на простору Косова и Метохије чува захваљујући одмерености српског народа који улаже надљудске напоре да одоли свим притисцима режима у Приштини.

    "Председник Вучић је посебно нагласио значај даљег међународног присуства на КиМ и позвао представнике међународне заједнице да предузму све потребне мере у циљу спречавања опасних и неодговорних потеза Приштине и заштите српског становништва у покрајини, као и повлачење припадника такозване специјалне Косовске полиције са севера КиМ", наводи се у саопштењу службе за сарадњу са медијима председника Србије.

    Опширније прочитајте овде.

  • 16:11

    Скупштина тзв. Косова усвојила Резолуцију којом оптужује Србију за сукоб у Бањској

    Скупштина тзв. Косова усвојила је данас Резолуцију којом се осуђује, како се наводи, терористички напад који је, како се тврди, организовала "Република Србија на Косовску полицију 24. септембра 2023. године".

    Од међународног фактора се тражи да изврши утицај како би се Србија "суочила са својом улогом у вези са организацијом и сваком врстом подршке коју је дала терористичкој групи за напад на северу Косова", преноси "Репортери".

    Резолуција има седам тачака, а за њу је гласало свих 97 посланика колико их је било у сали. 

image