Србија и Балкан

Др Јанковић за РТ Балкан: Волели бисмо да успоставимо руске мобилне лабораторије у Србији

Србија, као и друге земље у свету, има велико искуство из ковид епидемије, али оно што је за нас ново и што нам је драго да смо имали прилике да видимо у Астрахану су руске мобилне лабораторије, каже помоћница министра здравља
Др Јанковић за РТ Балкан: Волели бисмо да успоставимо руске мобилне лабораторије у Србијиwww.globallookpress.com © © Komsomolskaya Pravda

Епидемија вируса корона показала нам је да морамо да имамо брз одговор када се тако нешто догоди, а мобилне лабораторије су веома добар начин да се пружи брз одговор у епидемији и кризним ситуацијама, каже помоћница министра здравља др Јелена Јанковић.

"Волели бисмо да успоставимо исти модел какав смо видели у Русији и  нашој земљи, да организујемо едукацију и обуке уз подршку Руске федерације. Желели бисмо да предузмемо наредни корак, да договоримо састанак представника Србије и Руске федерације, да бисмо размотрили успостављање мобилних лабораторија у Србији", изјавила је Јанковић за РТ Балкан.

Представници српског Министарства здравља, као и Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" учествују на Другој међународној вежби мобилних лабораторија брзог реаговања на инфективне болести у Астрахану. Четвородневна обука и едукација, која се завршава сутра, окупила је учеснике из 20 земаља света, а на њој учествује око 100 водећих стручњака из Русије и иностранства.

Програмом је предвиђено да тимови стручњака вежбају вештине практичне сарадње између мобилних лабораторија у случају избијања инфективних болести, а разматра се и искуство различитих земаља у организацији противепидемијских мера, принципи формирања и организације рада тимова за брзо реаговање, као и употреба мобилних лабораторија.

"Србија, као и друге земље у свету, има велико искуство из ковид епидемије. Имали смо значајне лабораторијске капацитете Института за јавно здравље и мреже његових установа. Дакле, имамо искуства у лабораторијском дијагностиковању, али оно што је за нас ново и што нам је драго да смо имали прилике да видимо су руске мобилне лабораторије. Да би се направио следећи корак, потребна је сарадња Србије и Русије у успостављању мобилних лабораторија у нашој земљи", рекла је Јелена Јанковић.

Учесницима међународне вежбе у Астрахану организатор Роспотребнадзор представиће пет различитих лабораторијских комплекса на основу возила КАМАЗ и ГАЗ.  

Помоћница министра здравља осврнула се и на стручну помоћ коју је Србија добила у јеку епидемије вируса корона у нашој земљи. У првим недељама епидемије, у нашу земљу допутовао је тим руских лекара који су помагали српским колегама у организацији рада, али и приликом прегледања пацијената. Такође, у првој години епидемије отворена је велика лабораторија за тестирање на ковид 19 "Ватрено око" на неколико локација у Србији, чије је успостављање помогла Народна република Кина.

"То нам је било од велике помоћи. Постојала је огромна потреба за отварањем нових лабораторија за тестирање на корона вирус и захваљујући Кини, она је отворена. 'Ватрено око' и даље постоји, ради и користи се за тестирања других врста, анализе и врло је важна установа за Србију", каже Јанковић.

Она је кратко прокоментарисала медијске наводе да се у "Ватреном оку" наводно прикупља генетски материјал и да се он злоупотребљава, рекавши да поводом тога у Србији ништа није ни покренуто, и да се о томе само разговарало.

image