Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Хоће ли Срби поново на биралишта?

Није прошло ни две године од избора, а Срби би у децембру поново могли на биралишта
РТ Балкан анализа: Хоће ли Срби поново на биралишта?www.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/XinHua

Иако су избори у Србији одржани пре нешто мање од годину и по дана, месецима уназад се спекулише о томе када би грађани поново могли да изађу на биралишта.

Да би то могло да се догоди већ ове године потврђује и изјава председника Србије Александра Вучића, који је саопштио да избори могу да буду одржани 17. децембра - и то парламентарни, покрајински и београдски, али и у још неким општинама.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић за РТ Балкан истиче да верује да су децембарски избори извесни, иако је поруку председника Србије разумео као "најаву могућности избора, а не као заказивање и расписивање истих".

"У суштини смо синоћ чули више предлог, него одлуку, али, да, мислим да су децембарски избори  извесни, и то из неколико спољнополитичких и унутрашњеполитичких разлога", каже Вукадиновић.

Он напомиње да није сигуран да ли има смисла да сви избори буду одржани у истом дану и да мисли да би можда ваљало барем неке раздвојити и оставити за пролеће.

Међутим, додаје, чини се да није извесно да ће се то и догодити.

"То, претпостављам, властима и одговара јер им је опозиција, у суштини, препустила иницијативу. Својим релативно касним захтевом за ванредне изборе пропустили су тренутак у мају и почетком јуна, када су могли да имају више утицаја на то који ће избори бити одржани и под каквим условима", објашњава наш саговорник.

Пошто је та шанса пропуштена, каже да је одлука о формату избора у потпуности у рукама власти, док ће утицај опозиције бити минималан.

Као један од разлога због којих би избори могли да буду одржани већ у децембру наводи новчану помоћ коју ће грађани добити.

"Мислим да је један од разлога за одлуку о децембарским изборима то што би они омогућили владајућој странци да изађе на изборе непосредно након поделе разних врста помоћи које се најављују за октобар, новембар и децембар, и то различитим категоријама грађана (од пензионера до мајки са децом)", каже Вукадиновић.

Као други фактор наводи ситуацију у вези са Косовом и Метохијом, која је иначе компликована, а сада додатно радикализована.

"Избори би омогућили властима да, ако не да зауставе, али да мало скрајну или ставе на споредни колосек захтеве и притиске који традиционално иду ка Београду. Ти притисци ће сада бити  интензивирани у правцу имплементације такозваног француско-немачког предлога о решавању проблема КиМ, који је дубоко неповољан по Србију", додаје наш саговорник.

Он оцењује да би излазак на изборе макар мало ту тему и притиске који долазе од споља "склонио у страну".

Према његовим речима, трећи разлог за излазак на изборе у децембру може се пронаћи у чињеници да Влада није суштински одступила од става који је формулисала, а то је да неће да уводи санкције Русији.

"Они имају све аргументе да кажу да нису одступили од курса зацртаног пре прошлих избора - а то је да нема санкција Русији и признања независности Косова. Без обзира на мања или већа колебања, власт може рећи да није одступила од тог главног курса, за разлику од неких опозиционих странака које су доста ревидирале свој став у претходних годину дана у односу на оно што су причале у прошлој кампањи", напомиње Вукадиновић.

Као четврти разлог наводи то да опозиција, из различитих разлога, неће бити спремна за брзе изборе и неће моћи да се организује, у погледу средстава која им стоје на располагању.

"Морали би на брзину да се удружују и организују, и у том смислу је власт у предности, без обзира на то што је изборе тражила опозиција. Можда би брзи избори, поготово обједињени, одговарали властима, јер можда рачунају на неспремност опозиције", оцењује Вукадиновић.

Деђански: Владајућа већина лагодно иде на изборе

Стевица Деђански из Центра за међународну сарадњу каже да је најавом избора председник Србије одреаговао на захтеве и жеље опозиције, који су, оцењује врло чудни.

"Некад су за изборе, некад су против. У овом моменту су били за, а сада када су избори најављени чућемо да ли су их још увек жељни. Мислим да су они у врло незгодној ситуацији, јер сада, када би рекли да неће на изборе у децембру, а када су их претходно тражили, испали би јако смешни пред ионако малим бирачким телом које их подржава", наводи Деђански.

Он оцењује да би резултати избора могли да буду поприлично поражавајући када је опозиција у питању.

"Ако гледамо референтне истраживачке куће, они, сви заједно, не могу да пређу 20 процената бирачког тела. То се неће променити на боље, већ верујем, на горе, јер нисмо ни чули шта нуде. Они су, реално, у безизлазној ситуацији и зато мислим да владајућа већина озбиљно, али доста лагодно иде на изборе и испуњава жељу опозиције каква год она била. Када нису хтели изборе, није било расписивања избора, сада када су их хтели су их и добили", закључује Деђански.

Станковић: Избори у децембру одговарају странкама које имају иницијативу

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује да је очигледно да ће избори бити одржани у децембру. Он истиче да Вучићеву изјаву допуњује и она коју је дала председница Владе Србије Ане Брнабић да до друге, треће недеље октобра сви закони и подзаконски акти које припремају министри у Влади треба да буду поднети Скупштини и дати на одлучивање, а потом и усвојени.

"Заокружује се рад једне владе и улази у такозвану зону од 45 до 60 дана колико обично трају кампање. То значи да ћемо изборе имати највероватније у децембру", додаје Станковић.

Он напомиње да наговештаје да ће избори имати свеобухватни карактер поткрепљују и оставке неких од председника општина широм Србије, али и изјава градоначелника Београда Александра Шапића, да ће у року од два до три дана донети одлуку како треба спровести поступак да се заједно са изборима за парламент и локалну самоуправу одрже и избори за Београд.

"Треба очекивати сличну ситуацију и у покрајини. Сви избори ће бити у једном дану и много брже што се некоме то чинило на основу неких других елемената у политичком животу. Пре свега се то односи на текућа догађања на Косову и Метохији који у значајној мери усмеравају тежиште политичког размишљања и деловања на заштиту националних интереса", додаје Станковић.

Без обзира на то, сматра да ће избори бити одржани до краја године.

Истиче да избори у децембру одговарају странкама које имају иницијативу, а то су странке власти.

"Одговарају странкама које имају иницијативу у погледу дефинисања питања кампање, приступа тим питањима и дефинисања одговора. Напредњаци су, односно њихова Влада и председник, у последње три недеље били изузетно активни на социјално-економском и спољнополитичком плану, уз пратећу изузетно тензично и опасну епизоду са инцидентом у Бањској", објашњава наш саговорник.

Он каже да свеобухватни карактер избора одговара политичком актеру који је организационо, финансијски и медијски најјачи, "а то је свакако Српска напредна странка, јер треба изнети терет кампање".

"Фрагментаризована, узајамно посвађана и дистанцирана опозиција то тешко може да уради. Опозиција је и идеолошки хетерогена, без упечатљиве личности која би могла да буде нека врста лидера, као што је својевремено у Црној Гори у односу на режим Мила Ђукановића био Здравко Кривокапић, или у Србији против Слободана Милошевића Војислав Коштуница", додаје Станковић.

Он истиче да властима одговара брза кампања због јаке организације, јасног лидерства, али и ефеката социјално-економских мера које ће се непосредно осетити. Та предност се, оцењује, неће отопити и у случају да избори буду одложени за следећу годину, "што је мало вероватно".

Са друге стране, каже, опозиција нема лидерство, јаку организацију, стабилне финансије и медијске ресурсе који би били довољни да превазиђу организационо-кадровске недостатке у раду на кампањи.

"Дужи временски период би дао прилику опозицији да се организационо дефинише, политички консолидује и можда формира више колона, у неким случајевима једну колону, и покуша да доведе у питање значајну превласт власти у бирачком телу. Властима може да одговара и околност да имају прилично бројно, стабилно и дисциплиновано бирачко тело, које реагује на кампању и поруке које пре свега шаље Александар Вучић", закључује Станковић.

image