Србија и Балкан

Вучић са Орбаном: Разговори о заједничкој компанији за нафту и гас (ВИДЕО)

Премијер Мађарске Виктор Орбан истакао је да се његова земља увек залагала за дијалог у свим сукобима
Вучић са Орбаном: Разговори о заједничкој компанији за нафту и гас (ВИДЕО)© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му је велика част да угости премијера Мађарске Виктора Орбана, и да заједно са њим разговара и са личним изаслаником председника Уједињених Арапских Емирата, принцем престолонаследником Абу Дабија Њ. В. шеиком Каледом бин Мохамедом бин Заједом ел Нахјаном.

"Разговарали смо и о геополитичким темама. Обавестио сам госте о томе шта се дешава у региону. Било је важно да разговарамо о томе шта се дешава у Европи, али и у свету. Било је говора и о иницијативи БРИКС-а и свега онога што УАЕ очекују од те иницијативе", рекао је Вучић током заједничке конференције са Орбаном, након трилатералног састанка.

Тројица званичника су разговарали о свим важним стратешким питањима, и усвојили, како је прекао српски председник, "добар закључак о формирању тимова за логистику". Вучић је истакао да су Мађарска и Србија земље без лука, те да морају да проналазе нова решења за извоз.

Такође је било речи о могућности формирања заједничких компанија за сточарство и друге области, као и о формирању заједничке компаније за нафту и гас, али и о томе како да Србија и Мађарска поправе свој инвестициони амбијент, напоменуо је Вучић.

Трилатерални састанак се одржава у оквиру иницијативе за успостављање стратешке безбедности региона у области енергетике, водоснабдевања, прехрамбене индустрије и људских ресурса.

Поподне следи билатерални састанак председника Србије и премијера Мађарске.

Орбан: Мађарска је увек била на страни дијалога

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да се нада да је са Вучићем успео да на успешан начин УАЕ и другим инвеститорима представи заједничку мађарско-српску перспективу.

Он је истакао да ће на билатералном састанку са Вучићем разговарати и о питањима у вези са Бриселом, проширењем Европске уније и одређеним роковима.

"Дозволите ми да поновим, Мађарска је увек и у сваком сукобу била на страни дијалога. Нисмо се залагали за санкције ни против једне земље", рекао је Орбан.

Економска и политичка сарадња Србије и Мађарске успешна је и експлицитна, истакао је мађарски премијер и додао да је захвалан Вучићу што је организовао трилатерални састанак са престолонаследником УАЕ.

image