Србија и Балкан

Србија у Абу Дабију представља звери на точковима: "лазара", "милоша" и "нору" (ФОТО)

На овогодишњем издању сајма биће одржано и петнаест панел сесија, током којих ће учесници дискутовати о бројним виталним темама, између осталог и о иновативним технологијама и решењима у одбрамбеној индустрији
Србија у Абу Дабију представља звери на точковима: "лазара", "милоша" и "нору" (ФОТО)© Министарство одбране

Србија ће на шеснаестом Међународном сајму наоружања и војне опреме "ИДЕКС 2023" у Абу Дабију представити своја оклопна возила "лазара" и "милоша", самоходну хаубицу "нора", те вишецевни ракетни систем "Тамнава", пешадијско наоружање и минобацачку муниција различитог калибра, ракете за артиљеријске системе, нишанске справе, као и заштитно-балистичка опрема. 

На једној од највећих и најзначајнијих изложби ове врсте у свету која се одржава под покровитељством шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана, председника УАЕ, а у Абу Дабију од јуче борави и председник Александар Вучић. 

Поред Србије, више од тридесет земаља имаће своје националне павиљоне, а традиционално, највећи имаће Уједињени Арапски Емирати, док је одмах иза њих Турска. Организатори процењују да ће бити више од 130.000 посетилаца, чиме ће се оборити рекорд претходног издања сајма.

"Током пет дана трајања сајма, експонати ће бити представљени на 165.000 квадратних метара отвореног и затвореног простора у оквиру Националног изложбеног простора. Учествоваће 1.350 излагача из 65 земаља света, као и 82 стартап компанија из 25 земаља", најавили су организатори.

На овогодишњем издању сајма биће одржано и петнаест панел сесија, током којих ће учесници дискутовати о бројним виталним темама, између осталог и о иновативним технологијама и решењима у одбрамбеној индустрији.

Шта представља Србија?

Борбено возило "лазар" настало је одговор војне индустрије на најаву модернизације и опремање Војске Србије новим оклопним возилима. Конструктори војне индустрије су понудили концепт вишенаменског наоружаног оклопног транспортера точкаша, високог нивоа балистичке и противминске заштите уз велику прегледност из возила.

"Лазар" је у овом сегменту конкуренција сличним борбеним возилима пешадије: финској Патрији, швајцарској Пирани и руском БТР-90. Сем за опремање Војске Србије, "лазар" је предвиђен и као извозни подухват. 

Самоходна топ-хаубица "нора" је савремени аритиљеријски систем који одликује висока мобилност и прецизност ватре. Увођењем овог оруђа у оперативну употребу унапређена је способност Мешовите артиљеријске бригаде за дејство снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима на великим даљинама.

Борбено оклопно возило "милош" је вишенаменско оклопно борбено возило намењено извршавању различитих задатака како војних, специјалних и полицијских снага, има погон на сва четири точка 4x4.

У стандардној верзији борбеног возила посаду чини 8 чланова, од којих су четири члана смештена у задњем делу возила са могућношћу брзог искрцавања или укрцавања кроз задњу хидраулички покретану рампу или задња врата, док је за четири члана посаде у предњем делу обезбеђен улазак и излазак из возила кроз четвора класична бочна врата. БОВ "Милош" има пет пушкарница за дејство личним наоружањем током противзаседних дејстава, осматрачке прозоре заштићене балистички, затим систем за климатизацију и NBH заштиту, савремену комуникациону опрему и командно-информациони систем, као и камере за ноћно осматрање и вожњу

Милош ДУБП (Даљински управљива безпосадна платформа), познатији као "мали милош" је пројекат конструисан и развијен у Војнотехничком институту у Београду, намењен је широком делу мисија како војних тако и полицијских. Намењен је, пре свега, борбеној намени, попут уништавања и онеспособљавања како појединачних тако и групних циљева. у наредном периоду се може очекивати и за коришћење у виду других намена односно задатака у војсци попут, снабдевања, превоз рањеника, и различитим врстама извиђања.

Дан уочи сајма одржана је Међународна одбрамбена конференција под називом "Прилагођавање, истраживање, трансформација: поновно замишљање безбедности, друштва и људског искуства у доба поремећаја" у пословном центру Националне нафтне компаније Абу Дабија. 

image