Србија и Балкан

И специјалисти ће писати рецепте: Новине у здравству

Комплетна реорганизација здравственог система биће готова до 2026.
И специјалисти ће писати рецепте: Новине у здравству© Milos Tesic/ATAImages

Дигитализација и реорганизација здравственог система у Србији, која би требало да се заврши до 2026. године, донеће многа олакшања за пацијенте.

Једна од промена која се најављује је да ће убудуће е-рецепте моћи да пишу и специјалисти, тако да пацијенти неће морати назад код свог лекара у дом здравља да би им он издао рецепт за лек који је препоручио специјалиста.

Професор др Слободан Јанковић, фармаколог Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу каже за "Новости" да су специјалисти пре 25 година такође имали ову могућност, али је она због злоупотреба укинута.

"Мислим да је ово добра одлука и да ће највише да значи самим пацијентима", прича професор за "Новости". "Сада, у ери када сви подаци могу да буду на једном месту, када могу да се упоређују и анализирају неће бити превише простора за малверзације".

Међутим, нису сви специјалисти истог мишљења. Они сматрају да ће њима дозвола да пишу рецепте, како кажу, у великој мери да скрати време прегледа за пацијента, јер за разлику од пре три деценије сада је, кажу, много мање лекара, а лекова је прегршт што захтева много административног и фармаколошког посла. Како кажу, није им јасно зашто сам лекарски извештај није рецепт и зашто пацијент на основу њега не може да подигне лек, већ може само да га купи.

Професор др Радомир Наумовић, нефролог Клиничко-болничког центра Звездара, каже да би ова одлука представљала олакшање за пацијенте, али "велики терет за њега".

"То ће да нам буде додатни посао, а већ имамо велике гужве и велики број прегледа", рекао је Наумовић.

С друге стране, у домовима здравља за "Новости" кажу да би изабраним лекарима било много лакше када би и специјалисти преписивали е-рецепте, јер би их то у великој мери растеретило, али би, по њима - услов за то био да се заврши обједињавање информационог система у здравству.

"Специјалисти су експерти за уску област медицине и они би прописивали лек у домену патологије којом се баве, али би у том случају било неопходно да имају увид у е-картон пацијента, да знају које лекове већ пије и да ли има болести из неке друге области", каже директор једног од већих домова здравља у Србији, који је замолио да му се не помиње име.

Иначе, међу више од 20 електронских сервиса које ће развијати Министарство здравља као носилац програма дигитализације и реорганизације здравства налазе се и е-упут и е-боловање.

У процес дигитализације здравства такође, биће уврштено и електронско праћење издавање лекова на рецепт и потрошња лекова, имунизације, прележаних болести, налази, извештаји и отпусне листе, размена информација међу институцијама о рођеним и умрлим особама, базе података о лабораторијским анализама, радиолошким снимцима и генетским информацијама.

Поједина истраживања показала су да грађани Србије у просеку иду три до четири пута до свог изабраног лекара како би добили упуте за специјалистичке прегледе који су им потребни, сазнали дијагнозу и добили терапију.

Решење би, слаже се већина медицинских радника, представљао специјалистички е-упут, нова процедура која би свим лекарима специјалистима, на свим нивоима здравствене заштите, дала могућност да упућују пацијенте на друге специјалистичке прегледе, стационарно лечење, контроле или комисију.

image
VV inauguration
banner